Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Interventni zakoni objavljeni v Uradnem listu RS

29. 03. 2020
Avtor: Maja Rigač

Interventni zakoni so objavljeni v Uradnem listu RS in začnejo veljati 29.3.2020.

Vlada pa je sprejela 28.3.2020 tudi t.i. protikorona paket, ki bo omogočal ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi virusa COVID-19, izredno pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo virusa COVID-19, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

 

Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov

zagotavlja tri možnosti:

  1. delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim pri delodajalcih, ki jim začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi posledic epidemije in izpolnjujejo v zakonu navedene pogoje,
  2. povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene zaradi epidemije (po zakonu o preprečevanju in obvladovanju nalezljivih bolezni),
  3. odlog plačila prispevkov za socialno varnost samozaposlenim, ki nimajo drugih zaposlenih in izpolnjujejo v zakonu navedene pogoje.

Za izvajanje dela zakona, ki se nanaša na 1. delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim in na 2. povračilo nadomestil plače zaposlenim zaradi odrejene karantene, so pristojni pri zavodu za zaposlovanje.

 

Interventni ukrepi na javnofinančnem področju

omogočajo preložitev letnih poročil in davčnih obračunov do 31.5.2020.

 

Enoletni odlog odplačevanja posojil

Zakon uveljavlja tudi možnost enoletnega odloga odplačevanja posojil. Gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge, samozaposleni in posamezniki bodo lahko pri banki zaprosili za enoletni odlog odplačila posojila. To bodo lahko storili še leto in pol po koncu epidemije. Za podjetja so predvidene tudi administrativne razbremenitve.

 

Začasna ustavitev upravnih in sodnih rokov

Uveljavljen je bil tudi ukrep, ki začasno ustavlja roke v upravnih in sodnih zadevah. Tisti, ki jim je ali jim bo potekla veljavnost osebne izkaznice, bodo njeno veljavnost lahko podaljšali v osmih dneh po prenehanju ukrepov. Rok se bo podaljšal tudi za državljanke in državljane, ki jih je upravna enota pozvala k dopolnitvi vloge. Vse vloge je sicer mogoče oddati prek portala eUprava tudi brez certifikata.

 

Začasen in predčasen odpust obsojencev

Da bi omejili morebitno širjenje virusa v zaporih, direktorji zaporov dobivajo pooblastilo, da začasno prekinejo prestajanje kazni ali največ šest mesecev pred iztekom kazni obsojenca izpustijo.

 

Zagotovitev preskrbe s hrano

Sprejeta je bila tudi zakonska podlaga, ki v primeru zaostritve razmer zaradi epidemije do te mere, da bi bila motena oskrba s hrano, vladi omogoča določanje cen posameznih skupin prehranskih izdelkov in omejevanje prometa z njimi.