Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti v javni obravnavi

15. 11. 2022
Avtor: Maja Rigač

Služba za digitalno preobrazbo je v medresorsko usklajevanje in javno obravnavo poslala predlog novele Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Poglavitna novost, ki jo prinaša predlog noveliranega zakona, je ustanovitev računalniškega sklada, ki bo omogočal izposojo računalniške opreme posameznim ciljnim skupinam prebivalstva. Medresorsko usklajevanje in javna obravnava se bosta zaključila 21. novembra, novela zakona pa naj bi bila sprejeta še letos.

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti je bil sprejet marca letos. Z novelo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti želijo nasloviti številne pomisleke tako državnih inštitucij kot zainteresirane javnosti, predvsem z namenom zagotovitve varstva temeljnih ustavno varovanih pravic in s tem povezano odpravo diskriminatornosti, na katero sta predhodno opozorila Varuh človekovih pravic in Zagovornik načela enakosti (ZNE) ter Zveza društev upokojencev Slovenije. 

Zaradi racionalne porabe javnih sredstev ter učinkovitega in hkrati čimprejšnjega začetka izvajanja noveliranega zakona, za njegovo izvajanje ne predlagajo ustanovitev nove institucionalne oblike, temveč poveritev nalog obstoječemu Javnemu štipendijskemu, razvojnemu, invalidskemu in preživninskemu skladu Republike Slovenije. Natančnejša pravila o izposoji, količini in vrsti računalniške opreme bodo določena z vladno uredbo. Predlagani upravičenci so socialno šibkejši, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci.

Spremenjen je tudi osnovni koncept določanja ciljnih skupin pri vseh ukrepih za povečanje digitalne vključenosti, s čimer se odpravlja diskriminacija. Za doseganje cilja čim širšega digitalnega opismenjevanja predlog novele zakona predvideva tudi razširitev subvencij za širše področje vsebin (npr. tudi izvedbo neobveznih izbirnih vsebin, tehniških dni, digitalnih počitniških tednov), kar pomeni, da bi bili lahko upravičenci tudi lokalne skupnosti ter nevladne organizacije s področja vključujoče informacijske družbe.

Besedilo predloga zakona

Več