Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
RP-O

Obvestilo glede pozivanja za RP-O

13. 02. 2024
Avtor: Jasmina Malnar Molek
RP-O

Davčni organ je objavil pojasnilo v zvezi z obvestilom glede pozivanja za RP-O v primeru davčnih zavezancev, katerih davčno obdobje je trimesečno.

Davčni zavezanec, katerega davčno obdobje je trimesečje, predloži obračun DDV-O za trimesečno obdobje, medtem ko se rekapitulacijsko poročilo (RP-O) predloži za mesečno obdobje poročanja. RP-O se predloži le za mesec, v katerem davčni zavezanec opravi dobave, ki so predmet poročanja oziroma ko mora poročati o popravkih za pretekla obdobja poročanja.

Če trimesečni davčni zavezanec izkaže v obračunu DDV-O dobave v polju 12, in ne predloži RP-O za vse tri mesece oz. ne predloži za mesec/a, ko ni imel dobav,  o katerih bi moral poročati, prejme poziv za mesece, za katere RP-O ni predložil. Navedeno v praksi pomeni, da so npr. poziv za predložitev RP-O za obdobje december 2023 prejeli tudi trimesečni davčni zavezanci, ki niso predložili RP-O za obdobje december 2023 (ker niso imeli dobav, o katerih bi morali poročati), so pa predložili npr. RP-O za oktober in/ali november 2023.

Davčne zavezance obveščamo, da če so bili RP-O za mesece znotraj trimesečnega davčnega obdobja že ustrezno predloženi, da pozive za RP-O za obdobje poročanja, ki je znotraj trimesečnega davčnega obdobja, za katerega niso dolžni predložiti RP-O, štejejo za brezpredmetne.

Vir: FURS