Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

V javni obravnavi predlog novele Zakona o gospodarskih družbah

17. 06. 2022
Avtor: Maja Rigač

V enomesečni javni razpravi, in sicer do 18. julija 2022, je osnutek predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1L), ki ga je pripravilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Z novelo ZGD-1L se v slovenski pravni red delno prenašata dve direktivi Evropskega parlamenta in Sveta. Gre za direktivo s področja uporabe digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb (tako imenovana digitalizacijska direktiva) in direktivo glede čezmejnih preoblikovanj, združitev in delitev (tako imenovana mobilnostna direktiva).

Na podlagi digitalizacijske direktive je cilj normativno podpreti v celoti spletno ustanovitev kapitalskih družb, spletno registracijo podružnic tujih podjetij in spletni vpis dokumentov in informacij v sodni register. Pri tem je pomembna novost ta, da se vlagatelji ne rabijo osebno zglasiti pri katerem koli organu. Urediti želijo tudi pravila izmenjave podatkov o prepovedi opravljanja funkcije direktorja med pristojnimi organi držav članic EU in Evropskega gospodarskega prostora.

Na podlagi mobilnostne direktive pa dopolnjujejo pravila o čezmejnih združitvah kapitalskih družb in določamo nova pravila o čezmejnih delitvah in čezmejnih preoblikovanjih kapitalskih družb, ki do sedaj niso bile urejena.

Poleg navedenih rešitev želijo zagotoviti tudi trajno podlago za izvedbo virtualnih skupščin delničarjev v delniških družbah, ki so se že lahko izvajale v času epidemije covid-19 kot začasni ukrep.  

Povezava na besedilo predloga zakona