Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
zastopanje

Davčni paket na odboru za finance

06. NOVEMBER 2017  |   Maja Rigač

Odbor za finance je obravnaval spremembe zakona o davčnem potrjevanju računov (uvedba trajne uporabe vezane knjige računov in administrativne olajšave pri poročanju), spremembe zakona o dohodnini in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ukrepi za zajezitev zlorab pri t.i. normirancih) ter zakona o davčnem postopku. Po novem se bodo po ZDoh in ZDDPO prihodki povezanih oseb seštevali, kar je pomembno za zavezance z več podjetji (razen, če zavezanec dokaže, da način opravljanja dela ni povezan z ugodnejšo davčno obravnavo), pogoj za obvezen izstop iz sistema normiranstva pa se bo prenovil - nastopil bo, ko bo zavezanec v dveh zaporednih preteklih letih presegel skupaj 300.000 evrov prihodkov.

Čeprav je imelo finančno ministrstvo najprej načrte glede sprememb višine normiranih odhodkov, si lahko normiranci še vedno priznajo 80% normiranih odhpdkov, pri čemer se določa absolutna višina v višini 40.000 oziroma 80.000 evrov.  Stopnja davka se ne spreminja.

Z novelo zakona o dohodnini se razbremenjuje tudi davčna obremenitev zaposlenih, ki jih slovenska podjetja napotijo na delo v tujino, kot tudi tujcev v slovenskih podjetjih, ob izpolnjevanju določenih pogojev. Z uveljavitvijo zakona o čezmejnem izvajanju storitev se spreminjajo tudi določbe, vezane na povračilo stroškov.

Med bistvenimi novostmi predloga novele zakona o davčnem postopku je možnost plačevanja brez provizije pri upravnih in državnih organih (postopno uvajanje).

Novosti naj bi bile uveljavljene s 1. januarjem.

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam