Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Malo gospodarstvo si želi svojega ministra

26. APRIL 2018  |   Mira Črešnar

Malo gospodarstvo, obrtniki in mali podjetniki, si želijo, da z novo vlado dobijo tudi svojega ministra za malo gospodarstvo. To idejo oziroma pobudo Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) te dni predstavlja vsem političnim strankam, s katerimi se sestaja v času pred državnozborskimi volitvami.

»Malo gospodarstvo v Sloveniji predstavlja več kot 98 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva. Žal resorni ministri temu segmentu gospodarstvu v preteklosti niso namenjali dovolj pozornosti, vse prevečkrat so bile zahteve obrtnikov in malih podjetnikov preslišane. Malo gospodarstvo si zato zasluži svojega ministra, ki bi bil osredotočen zgolj na reševanje problemov mikro in malih podjetij,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh. 

Ministrstvo, ki bo osredotočeno na izzive malega gospodarstva, je izrednega pomena za ureditev zakonodajnega okvirja, ki ureja poslovanje obrtnikov in podjetnikov. Potrebno je omogočiti pogoje za njegov razvoj, odpraviti administrativne ovire, poenostaviti poslovanje v malih podjetjih, pomagati pri digitalni transformaciji in internacionalizaciji obrtnikov in podjetnikov, nadgraditi poklicno usposobljenost in privlačnost vstopa v dejavnost ter poskrbeti za spodbude pri prehodu na naslednjo generacijo pri družinskih podjetjih. Ministrstvo za malo gospodarstvo bi bilo kot zastopnik interesov malega gospodarstva osredotočeno torej zgolj na reševanje problemov mikro in malih podjetij.

 

Ideja OZS ni nikakršna novost, saj smo imeli v preteklosti že tri ministre za drobno gospodarstvo, in sicer v vladi Lojzeta Peterleta in Janeza Drnovška. V OZS pričakujejo, da bo nova vlada razmislila o tej pobudi in ponovno uvedla ministra za malo gospodarstvo, katerega prioriteta bodo obrtniki in mali podjetniki.

Pišite nam