Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POVRAČILO STROŠKOV

»Posredna« povračila stroškov na podlagi drugega pogodbenega razmerja

03. 02. 2023
Avtor: Tadeja Bučar
POVRAČILO STROŠKOV

Delodajalci, izplačevalci dohodka, v posameznih primerih povračila stroškov tako zaposlenim kot osebam, ki za delodajalca opravijo storitve na podlagi drugega pogodbenega razmerja, poravnajo direktno ponudniku storitve (npr. hotelske storitve poravna delodajalec direktno hotelu).

Če je za zaposlene pri delodajalcu takšno povračilo stroškov davčno povsem nevtralno, pa je potrebno pri povračilu osebi, ki za delodajalca opravi storitve  na podlagi drugega pogodbenega razmerja, povračilo davčno obravnavati v skladu z Zakonom o dohodnini (v nadaljevanju ZDoh-2).

V skladu s prvim odstavkom 38. člena ZDoh-2 se plačilo stroška, katerega v povezavi z opravljanjem dela na podlagi drugega pogodbenega razmerja plača delodajalec neposredno ponudniku storitev, šteje za dohodek v naravi iz drugega pogodbenega razmerja.

Davčna osnova od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja je vsak posamezni dohodek vključno s povračili stroškov in bonitetami, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 % dohodka in prispevke za socialno varnost, ki jih je na podlagi posameznih zakonov dolžan plačati delojemalec.

Za dohodek po tretjem odstavku 15. člena ZDoh-2 se šteje vsako izplačilo oziroma prejem dohodka, ne glede na obliko, v denarju ali v naravi, v kateri je izplačan oziroma prejet.

V primeru dohodka v naravi (plačilo nočitve v hotelu direktno hotelu) je potrebno upoštevati pravilo brutenja iz devetega odstavka 16. člena ZDoh-2, ki določa, da se dohodek prejet v naravi poveča s koeficientom davčnega odtegljaja, če:

  • v skladu z ZDoh-2 in zakonom, ki ureja davčni postopek, obstaja obveznost obračuna, odtegnitve in plačila davčnega odtegljaja dohodka in
  • ni drugega dohodka zavezanca, prejetega v denarju pri izplačevalcu dohodka v naravi ali ta ni zadosten, da bi se od tega dohodka lahko odtegnil in plačal davčni odtegljaj od dohodka v naravi.

Glede na navedeno torej velja: Če delodajalec osebi, ki zanj opravi storitev iz naslova drugega pogodbenega razmerja, povrne stroške preko plačila stroškov neposredno ponudniku storitve, se tako povračilo šteje za dohodek v naravi iz drugega pogodbenega razmerja, ki je v skladu z ZDoh-2 obdavčeno.

spot

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Preberite tudi