Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Novosti Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

20. 08. 2021
Avtor: Tamara Starič Petrović

V Uradnem listu RS št. 132/21 je bil dne 20. avgusta 2021 med drugimi objavljen tudi novi odlok, ki zadeva ukrepe pri ponujanju blaga in storitev potrošnikom v RS (»odlok«). Odlok bo veljal od 23. avgusta 2021 do vključno 29. avgusta 2021.

Novi ukrepi niso bili določeni. Obveznost testiranja v devetih dejavnostih (v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program) v primeru zaposlenih in drugih oseb, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom, in še niso bile cepljene oz. niso prebolele Covid-19, ostaja še naprej v veljavi. Novost pa je predvidena v prvem odstavku 2. člena, kjer je določeno, da so dolžni PCT pogoj izpolnjevati samo zaposleni in druge osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom in imajo s potrošniki neposreden stik. To pomeni, denimo, da direktor, ki v veliki večini primerov nima neposrednega stika s potrošniki, ne bo več dolžan izpolnjevati PCT pogoja zato, da lahko ponudnik zakonito opravlja svojo dejavnost.

Novost je tudi na novo določena obveznost ponudnikov blaga in storitev, da zagotovijo spoštovanje glede izpolnjevanja PCT pogoja:
i.    tako za potrošnike, ki se nahajajo v igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program ter v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, 
ii.    kot tudi za zaposlene in druge osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom in imajo s potrošniki neposreden stik, 
pri čemer se pogoj (PCT) v obeh primerih preveri že pred vstopom v prostor (v igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program ter v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač).

Pri gostinski dejavnosti je po novem določeno, da je treba upoštevati higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so namenjena izvajanju gostinske dejavnosti.

V novem odloku je bila v primerjavi s prejšnjim odlokom (Uradni list RS št. 129/21) črtana določba, ki spreminja frekvenco testiranja (na 48h za HAG in 72h za PCR), kar pomeni, da do vključno 29. avgusta 2021 ostaja obveznost testiranja na en teden.