Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SEKCIJA ZA PROMET

Slovenski prevozniki pri ministrici za infrastrukturo

28. 03. 2023
Avtor: Anton Šijanec
SEKCIJA ZA PROMET

Predstavniki slovenskih prevoznikov obeh naših stanovskih organizacij OZS in GZS so se srečali s svojo resorno ministrico na ministrstvu za infrastrukturo. Ministrici mag. Alenki Bratušek so predstavili svoje najbolj pereče teme in odprta vprašanja.

 

1.           Dolgi roki za pridobitev delovnih dovoljenj in problematika obveznega poklicnega zavarovanja - je sicer v pristojnosti ministrstva za delo, pa je ministrica kljub temu obljubila podporo za čim hitrejše reševanje problematike. Prevozniki so predlagali sistem, ki je vzpostavljen v Nemčiji in Hrvaški – sklenitev delovnega razmerja »na zaupanje«, kjer bo delodajalec jamčil za tujca, medtem pa državni organi izvedejo postopek preverjanja.

2.           Zaradi dolgih čakalnih dob podaljšanja enotnih delovnih dovoljenj je MZI podaljšalo veljavnost začasnega ukrepa za pridobitev potrdila za voznike državljane tretjih držav

3.           Finančne spodbude za digitalizacijo sektorja cestnega prevozništva – ministrica je izrazila podporo predlogu in bo predlog prenesla pristojnim ministrom.

4.           Stanje glede kreditne linije PROMET 1 (Sid Banka) in finančnih spodbud (Borzen) – vzpostavlja se pravna podlaga za vzpostavitev kreditne linije s statusom državne pomoči PROMET 1 in možnost pridobitve subvencij (za nakup spojlerjev in predelave tovornih vozil ter avtobusov na sintetični plin ali biometan). Za pospešitev postopkov je ministrica obljubila podporo in pomoč.

5.           Ministrica je obljubila podporo pri iskanju rešitev za sorazmerno višino glob glede prekrškov napačne nastavitve osi v postopku cestninjenja, ki bodo primerljive z višino glob v Nemčiji ali Avstriji. 

6.           Ministrica je Izrazila podporo novemu sistemu izobraževanja voznikov

7.           Obravnavano je bilo nezadostno število parkirnih mest za tovorna vozila ob avtocestnem križu. Ministrica od delovne skupine za MLC in parkirišča zahteva odgovor, kaj je možno realizirati in kaj ne. Ko bo jasno katerih nalog ni možno rešiti, se iščejo nove rešitve.

8.           Za hitrejšo pretočnost skozi mejne prehode – predvsem na Hrvaško-Srbski meji bo ministrica govorila z ministroma pristojnima za promet obeh držav.

9.           Pobuda za uvedbo dodatnih popustov za tovorna vozila in avtobuse katerih NDM ne presega 12 t  bo obravnavana v sklopu predloga sprememb Zakona o cestninjenju, ki ga bo potrebno spremeniti zaradi implementacije evropske direktive.

10.         Pridobitev dovoljenj za izredne prevoze za »ad hoc« premike avtodvigal – problematika se bo obravnavala na enem od naslednjih sestankov s strokovnimi službami, na katerega se povabi tudi prevoznike, ki imajo tovrstne težave.

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024