Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
zastopanje

Vlada je sprejela Predlog Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin

21. JULIJ 2017  |   Maja Rigač

Vlada RS je na seji 20.7.2017 sprejela predlog Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin in ga posredovala v nadaljnji zakonodajni postopek. Vlada pričakuje, da bo zakon sprejet do konca leta.

Nov sistem množičnega vrednotenja bo odpravil neskladja z ustavo in lastnikom dal možnost, da sodelujejo pri določanju posplošene vrednosti nepremičnin. 

Ta odločitev vlade ne pomeni, da bo v tem mandatu uveden davek na nepremičnine. Vlada poudarja, da je treba zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin obravnavati ločeno in povsem neodvisno od davka na nepremičnine. Trenutno veljaven zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin se namreč že uporablja za zelo različne namene, nepovezane z obdavčitvijo nepremičnin (npr. socialni transferji). Zato je treba zagotoviti, da bo v veljavi zakon, ki bo ustaven, in bo zagotovil  točne podatke v sistemu vrednotenja in transparentnost trga nepremičnin ter lastnikom nudil ustrezno pravno varnost.      

Strokovna javnost bo po predlogu zakona aktivno vključena v postopek oblikovanja modelov vrednotenja, s čimer se bo zagotavljal tudi strokovni nadzor nad sistemom.     

OZS podpira sprejem zakona in je tudi na ministrstvo za finance posredovala pripombe in predloge v fazi priprave predloga zakona.

Pripeti dokumenti:

Predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin

Preberite tudi:

Pišite nam