Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Če imaš poceni storitve, v Avstriji ne dobiš posla

08. NOVEMBER 2017  |   Mira Črešnar

Na današnji okrogli mizi o izkušnjah poslovanja v tujini, ki se je danes odvila v okviru prve konference o izzivih poslovanja v tujini v organizaciji Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, so udeleženci izpostavili ključne probleme poslovanja v tujini. Obrtniki in podjetniki so podvrženi številnim inšpekcijskim nadzorom pri poslovanju v Avstriji, dodatne ovire pa jim je postavila tudi lastna država z novim zakonom o čezmejnem opravljanju storitev.

 

Predsednik OZS Branko Meh je dejal, da je novi zakon o čezmejnem opravljanju storitev še dodatno breme za slovenske obrtnike in podjetnike. ”Govorimo o digitalizaciji v Sloveniji, ampak mi še kar čakamo na določene obrazce v elektronski obliki. Prav je, da digitalizacija pride tudi v javno upravo,” je poudaril Meh in dodal: ”Želimo, da se tudi v Sloveniji paritetni sklad po vzoru sklada BUAK. Na ta način bomo bolj konkurenčni, ker ne bomo za naše delavce plačevali dvojno, v Sloveniji in v Avstriji.” Meh meni, da lahko tudi Slovenija zaostri pogoje za poslovanje avstrijskih podjetij v naši državi. ”Mladi hodijo na delo v Avstrijo, slovenski obrtniki in podjetniki pa svoja podjetja ustanavljajo v Avstriji. Zdaj se moramo vprašati, ali si to res želimo,” je bil kritičen Meh.

 

Marko Lotrič iz podjetja Lotrič Meroslovje je rekel, da je lažje delovati v tujini, če imaš tam svoje predstavništvo. ”V našem primeru se nam izplača imeti svoja predstavništva v tujini. To je sicer dodaten strošek in če se izide, potem je to dobra rešitev,” meni Lotrič. Glede skupinskih nastopov je dejal, da je na začetku poslovanja koristno skupaj nastopati na sejmih, kasneje pa je morda bolje nastopati samostojno.  

 

Tudi v podjetju Ivana Meha, ki se ukvarja s kovinarstvom, poslujejo v tujini. Njegov nasvet pri poslovanju v Avstriji je, da moraš imeti dovolj visoko ceno svojih storitev. ”Če si poceni, nisi cenjen in ne dobiš posla v Avstriji. Ko smo dvignili cene, smo posel takoj dobili,” je svoje izkušnje predstavil Ivan Meh in predstavnikom ministrstev na okrogli mizi svetoval, da nadzorni organi začnejo ostreje nadzirati tujce, ki opravljajo storitve v Sloveniji. Z njim se je strinjala tudi Janja Starc iz OOZ Krško, ki je povezovala okroglo mizo. Franc Stanonik z Direktorata za trg dela in zaposlovanje pri MGRT je dejal, da je Avstrija v začetku leta zaostrila pogoje za poslovanje tujih podjetij v Avstriji z antidampinškim zakonom. In še: ”S tem zakonom je želela Avstrija zaščiti svoj trg in na to ne moremo vplivati. Skupaj z resornimi ministrstvi in evropsko komisijo smo sicer že apelirali na avstrijske organe.”

 

Mojca Andolšek iz podjetja Ferročrtalič je dejala, da se njihovo podjetje udeležuje gospodarskih delegacij, ki jih organizirajo naša ministrstva in zbornica. Udeležujejo se tudi različnih sejmov, kjer si organizirajo sestanke s potencialnimi kupci.  Na ta način iščejo nove trge.

 

Hrvaška je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Slovenska zunanja politika se je vedno trudila odpirati vrata slovenskemu gospodarstvu. Gospodarska diplomacija je vselej na razpolago podjetnikom. Največ povpraševanja na Hrvaškem pa imamo po vezah in poznanstvih,” je pojasnil mag. Jakob Štunf, ekonomski svetovalec v Zagrebu. Hrvaška je izrazito logistična zahtevna in sezonska in te specifike je treba po mnenju Štunfa upoštevati. Opozoril je, da so države med seboj tako različne, zato je treba dobro poznati njene specifike.

Preberite tudi:

Pišite nam