Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

20 let humanitarnih akcij slikopleskarjev

06. NOVEMBER 2018  |   Mira Črešnar

Jubilejna 20. humanitarna akcija slikopleskarjev bo letos potekala v ljubljanski osnovni šoli Nove Fužine

 

Dosedanjih humanitarnih akcij se je udeležilo že 1.500 slikopleskarjev iz Slovenije in tujine, letos se jim bo pridružil tudi nekdanji učenec te šole, raper Zlatko.

 

V Ljubljani, 6 novembra 2018: Letošnja mednarodna humanitarna akcija slikopleskarjev, ki jo organizira sekcija slikopleskarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), bo zaradi 20. jubileja še posebej slovesna. Barvite prenove bo tokrat deležna OŠ Nove Fužine na Preglovem trgu 8 v Ljubljani, kjer bo v petek, 23. novembra, okoli 100 domačih in tujih slikopleskarjev zavihalo rokave in skupaj prepleskalo okoli 5.000 kvadratnih metrov zidnih in drugih površin.

 

Prva akcija slikopleskarjev je v letu 1999 potekala v Splošni bolnišnici Ptuj, potem pa z leti še v vrsti šol, vrtcev, porodnišnic in bolnišnic v različnih slovenskih regijah – od Ljubljane do Celja in Maribora, Izole in Jesenic ter Slovenj Gradca, do Novega mesta, Kranja, Trbovelj, Portoroža, Veržeja in Murske Sobote. Na samem začetku je akcija potekala pod okriljem odbora slikopleskarjev znotraj gradbene sekcije v OOZ Ptuj, nato pa je organizacijo prevzela sekcija slikopleskarjev pri OZS, ki je bila ustanovljena v letu 2003.

 

''Akcija, ki je v zadnjih petih letih postala že mednarodna, je v celoti humanitarna, z njo pa v OZS uresničujemo več poslanstev,'' poudarja Ivan Meh, podpredsednik OZS. ''Slikopleskarji s svojimi spretnimi rokami v enem dnevu prepleskajo eno od javnih ustanov, za katero naša partnerska podjetja zagotovijo vse potrebne materiale in orodja. V okviru te humanitarne akcije izvedemo še državno tekmovanje, da preverimo, kdo med mojstri je najboljši, večje število pa jih sodeluje tudi v humanitarnem delu. Akcija je pomembna tako za stanovsko druženje članov naše sekcije slikopleskarjev, kot tudi za dijake kranjske in mariborske srednje gradbene šole, ki se nam pridružijo vsako leto in tako pridobivajo dragocene praktične izkušnje. Z akcijo seveda promoviramo tudi poklic slikopleskarja, saj si želimo, da bi se več mladih po končani osnovni šoli odločilo za tovrstno izobraževanje.''

 

Humanitarna akcija se je začela z idejo, da bi državna tekmovanja slikopleskarjev potekala v večjih javnih objektih, ki so nujno potrebni barvite prenove, pa si ustanove rednega vzdrževanja zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne morejo privoščiti. ''V tej akciji pridobimo vsi, saj lahko v objektih, ki imajo na voljo dovolj enakovrednih prostorov, naša sekcija izvede državno tekmovanje, javna ustanova pa je ob koncu dneva v celoti prepleskana in odeta v nove barvne odtenke,'' poudarja Matjaž Majdič, aktualni predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS. ''V naših akcijah, ki so organizacijsko izjemno zahtevne, je doslej sodelovalo že več kot 1500 domačih in tujih slikopleskarjev, torej več, kot jih je sicer v tej dejavnosti z obrtnim dovoljenjem registriranih pri nas.''

 

Slovenski sekciji slikopleskarjev se že peto leto zapored pridružujejo slikopleskarji in vajenci iz tujine, ki običajno tvorijo tretjino vseh sodelujočih. ''V letu 2014 so nas pri izvedbi prvič podprli trije predstavniki Velike Britanije, zatem pa so se akcij redno udeleževali tudi slikopleskarji iz Avstrije, Češke, Slovaške, Madžarske, Hrvaške, letos pa še iz Nemčije in Italije,'' pojasnjuje sekretar sekcije Igor Pipan, in dodaja, da vzroki za tako sodelovanje tičijo tudi povezovanju z UNIEP - Evropskim združenjem slikopleskarjev, v katerega se je sekcija pri OZS vključila v letu 2013. ''Našo akcijo je združenje izpostavilo kot primer dobre prakse, zato jo v smislu promocije in razvoja panoge tudi podpira, že dvakrat pa so jo po slovenskem vzoru organizirali tudi na Slovaškem.'' Pipan še opozarja, da si UNIEP želi v prvi vrsti vzpostaviti enoten, vseevropski poklicni standard, ki bo izkušenim slikopleskarjem prinesel naziv Evropski mojster, hkrati pa kot perspektiven promovira ta poklic tudi med mladimi. Meni tudi, da bi morala biti poklic in panoga regulirana tudi pri nas, saj bi le tako lahko zagotovili razvoj stroke in mojstrom z izdajo obrtnega dovoljenja zagotovili priznanje njihovega znanja in pridobljenih izkušenj. V ta namen v združenju izvajajo skupne projekte, kot sta In Paint in Europa Maister, da bi z njimi v panogi dosegli lažji pretok znanja in izkušenj ter tako mladim zagotovili obetavnejšo kariero v prihodnosti. ''Veseli nas, da smo v Sloveniji v panogi slikopleskarstva že v letošnjem letu uspeli uvesti vajeništvo, kar pomeni tudi več sodelovanja med izobraževalno in gospodarsko sfero ter izboljšanje sinergij med teorijo in prakso.''  

 

Po mnenju Dušana Presetnika, predsednika organizacijskega odbora 20. humanitarne akcije, na letošnjem humanitarnem dogodku pričakujejo okoli 100 sodelujočih, dve tretjini domačih slikopleskarjev in približno tretjino prostovoljcev iz evropskih držav. Dela bodo potekala od 8. do 17. ure, v tem času pa bo treba prepleskati okoli 5000 kvadratnih metrov površin v pritličju in 1. nadstropju šole. Letos bodo v okviru akcije zavihali rokave tudi člani Lions kluba Ljubljana Vega, ki bodo pod mentorstvom slikopleskarskih mojstrov prepleskali enega od šolskih prostorov. Sekcija slikopleskarjev pri OZS bo na dogodku učencem 8. in 9. razredov praktično predstavila tudi poklic slikopleskarja. V akcijo se je letos aktivno vključila tudi Mestna občina Ljubljana, ki je z Oddelkom za predšolsko vzgojo in izobraževanje sodelovala pri izboru šole, poskrbela pa bo tudi za pogostitev vseh udeležencev in tuje udeležence nastanila ter popeljala na vodeni ogled po Ljubljani.

 

''Osnovna šola Nove Fužine, ki jo danes obiskuje 370 učencev, bo v letošnjem decembru obeležila že 30 let svojega obstoja, zato bo praznovanje v sveže prebarvanih prostorih za vse nas še toliko bolj veselo,'' zagotavlja ravnateljica Damjana Korošec, ki je na to humanitarno akcijo privabila tudi legendo te šole, svojega nekdanjega učenca - raperja Zlatka. Kot ambasador je letošnji akciji pripel tudi slogan – Odkrij v sebi svojo barvo življenja.

 

Za materiale bodo tudi letos poskrbela slovenska podjetja – JUB bo zagotovil vse potrebne barve in premaze, Žima valjčke in čopiče, podjetje tesa tape samolepilne zaščitne trakove, Saint Gobain Rigips pa izravnalne mase, pokrivne folije in zaščitni papir. Barvno študijo prenove prostorov v sodelovanju s predstavniki šole pripravljajo JUB-ovi arhitekti, za prevoze dijakov iz Kranja in Maribora ter tujih udeležencev pa bo znova poskrbela agencija Abctour.

 

''JUB je v dveh desetletjih za humanitarne akcije prispeval že 25.000 litrov barv iz družine JUPOL ter ostalih premazov, ta material pa je zadostoval za prenovo 95.000 m2 zidnih in ostalih površin, v tem času pa smo kot najstarejši slovenski proizvajalec barv še dodatno poglobili sodelovanje z OZS in slikopleskarji iz vseh regij po Sloveniji,'' poudarja direktor Željko Kovačevič. ''20. humanitarna akcija skorajda sovpada tudi s 50-letnico naše blagovne znamke JUPOL, tako da bomo že letos na nek način obeleževali kar dva pomembna jubileja, na kar smo v JUB-u lahko upravičeno ponosni.''

 

Letošnjo 20. obletnico humanitarne akcije sekcija slikopleskarjev pri OZS v luči opisov in izjav sodelujočih ter utrinkov iz preteklih let obeležuje tudi na družbenih omrežjih FB, YT in Instagram, kjer jih lahko spremljate pod imenom @humanitarni.slikopleskarji.

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam