Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

50. MOS izpolnil pričakovanja organizatorjev

18. SEPTEMBER 2017  |   Mira Črešnar

V družbi Celjski sejem so bili z minulimi sejemskimi dnevi na 50. MOS zelo zadovoljni. Sejem kot uspešen ocenjujejo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki je že vrsto let zvest partner, z MOS-om pa je zadovoljna tudi prva država partnerica, Hrvaška.

»Zadovoljni smo, da je letos veliko več kot minula leta naših obrtnikov in podjetnikov s svojimi predstavitvami sodelovalo na sejmu. Ponosen sem, da je sodelovalo 11 naših območnih zbornic, kar je največ doslej, pa tudi naše branžne sekcije. Organizirali smo več b2b obsejemskih dogodkov, kjer so se lahko naši obrtniki in podjetniki iz oči v oči srečali s podjetniki iz drugih držav. Izredno sem zadovoljen tudi, da smo Ulico obrti letos organizirali malo drugače. Na bolj sodoben način smo skušali prikazati, kaj  je obrt, kaj je podjetništvo in se spoznali z različnimi poklici. V teh dneh jo je obiskalo več kot 2000 osnovnošolcev in drugih obiskovalcev. Letos smo jo prvič tudi popestrili z vajeniško pisarno, kjer so se obiskovalci seznanili z vsemi podrobnostmi glede vajeništva,« je povedal predsednik OZS Branko Meh.

K dobremu obisku, zlasti prvi sejemski dan je, kot ocenjuje mag. Robert Otorepec, pripomogla tudi država partnerica Hrvaška. »Medijski odziv je bil letos res dober, prav tako pa je bilo na sejmu rekordno število spremljajočih poslovnih srečanj in prireditev, ki so bile zelo dobro obiskane. Obiskalo nas je veliko ministrov, v soboto tudi evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc,« pojasni Otorepec. Prvi odzivi razstavljavcev kažejo, da se jih bo približno dve tretjini MOS-a udeležilo tudi prihodnje leto. »Tisti, ki so manj zadovoljni so bili predvsem ti, ki direktno prodajajo, verjetno zaradi vremena. Očitno pa je tudi, da ta prodaja na sejmih nekako izumira in da obiskovalci prihajajo bolj ciljno usmerjeni,« pravi. Odločitev, da so MOS letos razdelili na pet strokovnih segmentov, se je po njegovi oceni tako izkazala za pravilno. Najbolj zadovoljni med razstavljavci so bili sicer po prvih ocenah tisti, ki so se na sejmu letos predstavili prvič.

Hrvaška, ki se je letos, po 21. letih sodelovanja na MOS, prvič predstavila kot država partnerica, je z udeležbo zadovoljna. »S tem, kar smo naredili, smo zelo zadovoljni. Vreme ni bilo lepo. To je po eni strani slabo, po drugi strani pa dobro, saj so se vsi obiskovalci dlje časa zadrževali pri nas, v naši dvorani. Naši razstavljavci so zelo zadovoljni, izmenjali so dosti kontaktov, zanimanja je bilo veliko, razdelili so veliko katalogov in informacij,« je poudarila svetovalka predsednika Hrvaške obrtne zbornice (HOK), ki je organizirala nastop države partnerice, Sanja Želinski Matunec. Hrvaška se je letos predstavljala s približno petdesetimi razstavljavci. »Bilo jih je nekaj s področja obrti, nekaj je bilo trgovskih društev in nekaj turističnih ponudnikov. Pravi rezultati bodo znani po sejmu, ko se bodo sklenili posli,« je dodala in poudarila, da upa, da se bo sodelovanje s Slovenijo v prihodnosti le še nadgradilo.

Preberite tudi:

Pišite nam