Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ameriški veleposlanik in slovenski podjetniki za večjo blagovno izmenjavo

29. SEPTEMBER 2017  |   Mira Črešnar

Ameriški veleposlanik Brent Hartley se je danes na sedežu OZS sestal s slovenskimi obrtniki in podjetniki. Rdeča nit pogovora je bila, kako povečati blagovno izmenjavo med državama in kje so še neizkoriščene priložnosti za sodelovanje.


”Ena izmed mojih glavnih prioritet je raziskati, kako povečati blagovno izmenjavo med državama. Kot veleposlanik si prizadevam, da povečam trgovino, profit, izvoz in število delovnih mest v ameriških podjetjih,” je uvodoma pojasnil ameriški veleposlanik Brent Hartley. Blagovna izmenjava med državama je lansko leto znašala eno milijardo ameriških dolarjev, po mnenju veleposlanika pa bi bila lahko številka še višja. ”Obiskal sem številna podjetja in proizvodnje v Sloveniji, še zlasti tiste, ki so razvili svoje produkte in jih tržijo na ameriškem trgu. Slovenija je dobro okolje za poslovanje in za proizvodnjo izdelkov, ki so zelo konkurenčni v svetovnem merilu,” je ocenil veleposlanik.

 

Predsednik OZS Branko Meh je na srečanju predstavil zbornični sistem in poudaril, da je OZS kljub prostovoljnemu članstvu še vedno največja reprezentativna zbornica gospodarstva v Sloveniji, saj ima 25 tisoč članov. ”Pomembno je, da imamo dobre odnose z ZDA, saj na ameriškem tržišču poslujejo tudi mnogi naši obrtniki in podjetniki. Večina naših članov izvaža svoje izdelke, bodisi neposredno bodisi posredno prek kooperantov,” je pojasnil Meh.

 

Pogovarjali pa so se tudi o davkih. Po mnenju OZS so plače v Sloveniji preveč obdavčene, če primerjamo obdavčitev plač v drugih državah. To zmanjšuje tudi konkurenčnost slovenskih podjetij. ”Še zlasti pa nas duši toga delovna zakonodaja, saj je slabe delavce zaradi zakonske zaščite težko odpustiti,” je pojasnil Danijel Lamperger, direktor OZS. S predlagano zdravstveno reformo pa bi po njegovem mnenju prinesli le še dodatne obremenitve za gospodarstvo, reforma pa ne prinaša prepotrebne reorganizacije in racionalizacije v zdravstvu.

 

Veleposlanika je zanimalo tudi stališče zbornice glede drugega tira. Vodstvo OZS je pojasnilo, da so za razvoj države, da pa so imeli pomisleke zaradi finančne konstrukcije. Predsednik Meh je poudaril tudi nujnost izgradnje tretje razvojne osi, ki bi pripomogla k razvoju Šaleške in Koroške regije.

 

Obrtniki in podjetniki so veleposlaniku predstavili tudi vajeništvo, katerega cilj je dobiti izobražen in usposobljen kader, ki lahko prispeva k večji konkurenčnosti podjetij.

 

Jurček Žmauc, predsednik Slovensko-ameriške poslovne skupnosti (Saba) pa je pohvalil sodelovanje z OZS, s katero si že od leta 2015 prizadeva okrepiti poslovne povezave med ameriškimi in slovenskimi podjetji.

 

Veleposlanik Hartley se je z vodstvom OZS dogovoril, da bodo v prihodnje še tesneje sodelovali in si prizadevali za večje gospodarsko sodelovanje med državama.

Preberite tudi:

Pišite nam