Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Apetiti javnega sektorja lahko povzročijo negotovost v gospodarstvu

24. JANUAR 2018  |   Mira Črešnar

Današnja opozorilna stavka v javnem sektorju ni dober signal za slovensko gospodarstvo. Po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije bi namreč apetiti po višjih plačah v javnem sektorju lahko povzročili negotovost v gospodarstvu.

Zaradi te negotovosti bi bili obrtniki in podjetniki posledično bolj zadržani pri investicijah in zaposlovanju. V OZS ponovno poudarjamo, da bi morala država najprej razbremeniti stroške dela. Od tega bi imeli koristi tako delavci v zasebnem kot v javnem sektorju, saj bi imeli višje neto plače. Dejstvo pa je, da plače v javnem sektorju rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju in so v povprečju za 240 evrov višje kot v zasebnem sektorju.

Po mnenju predsednika OZS Branka Meha bi sicer delavci morali imeti dostojno plačilo za svoje delo. »Vendar pa razmere v gospodarstvu še zdaleč niso rožnate. Še vedno se soočamo s plačilno nedisciplino, z dolgimi plačilnimi roki in visokimi stroški plač,« poudarja Meh, ki se ne strinja, da bi breme dviga plač na koncu nosilo gospodarstvo.

Preberite tudi:

Pišite nam