Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Bolniško nadomestilo vajencem še vedno nesprejemljivo za delodajalce

24. 04. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Pred jutrišnjo tretjo obravnavo predloga zakona o vajeništvu v Državnem zboru v OZS opozarjamo, da delodajalci še vedno niso zadovoljni s predlogom zakona. Delodajalec bo namreč dolžan vajencu v času praktičnega usposabljanja z delom izplačati nadomestilo vajeniške nagrade v višini 100 odstotkov vajeniške nagrade za ves čas upravičene odsotnosti, kar je za delodajalce povsem nesprejemljivo.

 

V OZS ponovno opozarjamo, da pri vajeništvu ne gre za delovno razmerje, saj ima vajenec status dijaka. Vajeniška nagrada naj se vajencu izplačuje samo za čas, ko se praktično usposablja z delom. Nikakor pa ne more vajenec prejemati nagrade v primeru odsotnosti zaradi bolezni.

 

Poleg tega pa v OZS nasprotujemo tudi 24. členu, ki določa, da se vajenec ne sme praktično usposabljati z delom ob nedeljah in ob praznikih, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi. Vajenec bi se smel v določenih dejavnostih (gostinstvo, gradbeništvo, živilska dejavnost), v katerih se zaradi narave dela ne more zagotoviti izobraževanje v rednem delovnem času, izjemoma usposabljati tudi ponoči, ob nedeljah in praznikih ter z zakonom določenih dela prostih dnevih. Sporno se nam zdi tudi, da je vajeništvo v izrednem izobraževanju umeščeno v ta zakon.

 

Upoštevali pa so predloge OZS, da se je delovno mesto preimenovalo v učno mesto in da mora vajenec med trajanjem pogodbe o vajeništvu pisno z obrazložitvijo odpovedati pogodbo o vajeništvu.

 

Preberite tudi