Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
DOPIS MINISTRU ZA DELO

Delodajalci za podaljšanje prehodnega obdobja v zakonu o čezmejnem izvajanju storitev

03. 10. 2023
Avtor: Mira Črešnar
DOPIS MINISTRU ZA DELO

Delodajalske organizacije, OZS, GZS, TZS, ZDS in ZDOPS, smo na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca ponovno naslovile predlog za spremembo Zakona o čezmejnem izvajanju storitev na način, da se podaljša prehodno obdobje še najmanj za eno leto. V tem času bi lahko poiskali ustreznejšo rešitev, da slovenski delodajalci, ki čezmejno opravljajo storitve, ne bi izgubili konkurenčnosti ali celo selili svojih podjetij v sosednje države.

Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1), ki je bil sprejet marca letos namreč določa, da se s prihodnjim letom spreminja način obračuna plač za delavce, ki so v delovnem razmerju pri slovenskem delodajalcu in so napoteni na delo v tujino. Ker bodo po novem prispevki za socialna zavarovanja za te delavce bistveno višji, bi po drugi strani pričakovali vsaj davčno razbremenitev, s katero bi se preprečilo takšno enormno povečanje stroškov dela ob napotitvi delavcev.

Po naši oceni bo to zmanjšalo konkurenčnost slovenskih podjetij na tujih trgih, številna podjetja, naši člani, pa nas že sedaj opozarjajo, da bodo prisiljena iskati druge rešitve, tudi s selitvijo sedežev podjetij v sosednje države. In če so lahko diplomati dosegli prehodno obdobje še za eno leto, potem ne vidimo razloga, da ne bi imeli prehodnega obdobja tudi slovenski obrtniki in podjetniki. V tem prehodnem času pa bomo zagotovo našli ustreznejšo rešitev.

Delodajalske organizacije ob tem opozarjamo, da smo se še pred sprejetjem zakona na seji Ekonomsko-socialnega sveta člani dogovorili, da je potrebno najprej oceniti podrobne učinke črtanja drugega odstavka 144. člena ZPIZ, pripraviti analizo mehanizma v konkurenčnih državah na področju napotovanja delavcev in predlagati mednarodno primerljive ukrepe za ohranitev konkurenčnosti storitveno-izvoznega dela slovenskega gospodarstva, vključno s spremembami na davčnem področju. Ugotavljamo, da aktivnosti ministrstev, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za finance in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki so bile dogovorjene v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, žal do danes niso bile realizirane.

Glede na navedeno pričakujemo, da bo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo spremembo Zakona o čezmejnem izvajanju storitev na način, da podaljša prehodno obdobje še najmanj za eno leto.

Z vsebino dopisa sta bila seznanjena tudi ministra Matjaž Han in Klemen Boštjančič.

 

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE

GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE

TRGOVINSKA ZBORNICA SLOVENIJE

ZDRUŽENJE DELODAJALCEV SLOVENIJE

ZDRUŽENJE DELODAJALCEV OBRTI IN PODJETNIKOV SLOVENIJE

Preberite tudi