Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Delodajalec ob vse svoje premoženje, če delavcu spodrsne na luži

26. 04. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Problem regresnih zahtevkov, na katerega v OZS že več let opozarjamo, lahko ogrozi številna slovenska podjetja. Razočarani smo, da vlada tega problema ne vidi ali ga ne želi videti in tako danes ni podprla predloga NSi za razrešitev tega problema.

 

V OZS si prizadevamo rešiti večletno perečo problematiko regresnih zahtevkov ZZZS, ki jih ima ta do delodajalca v primeru poškodbe, smrti ali bolezni zavarovanca, če niso bile v celoti izpolnjene obveznosti za varnost in zdravje pri delu. V OZS smo prepričani, da bi morala biti stopnja krivde delodajalca nižja, če gre za lažjo malomarnost. Zakonodajalec bi moral omejiti odgovornost in podjetjem omogočiti, da ta riziko sploh lahko zavarujejo. Če imajo komercialne zavarovalnice limitirano višino regresnih zahtevkov, če gre za prometno nesrečo in četudi je povzročitelj alkoholizirana oseba, potem bi morali imeti to možnost tudi delodajalci.  

 

Kot primer je Matej Tonin danes izpostavil samostojnega podjetnika, ki je pri opravljanju slikopleskarskih del padel z lestve, sedaj dobiva 400 evrov invalidske pokojnine, ZZZS pa zahteva od njega 75.000 evrov kot regresni zahtevek za zdravljenje. V OZS se sprašujemo, ali se to zdi koaliciji, ki predloga ni podprla, pošteno.

ZZZS na leto pobere približno 80 milijonov evrov iz naslova prispevkov za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Vendar pa resorno ministrstvo priznava, da se ta sredstva ne porabljajo namensko, ampak za izvajanje vseh zdravstvenih programov. V OZS smo prepričani, da bi se morali regresni zahtevki kriti iz naslova prispevka za poškodbe pri delu, ki se mesečno plačuje v višini 0,53% od plače oz. zavarovalne osnove.  

»Žalostno je, da so predlog NSi danes podprli samo SDS in nepovezani poslanci, koalicija pa ne. Resda se bližajo volitve, toda morali bi se zavedati, da smo tudi obrtniki in podjetniki številčna volilna baza in da gre naš glas tistim, ki nam pomagajo zagotavljati prijaznejše poslovno okolje,« pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh.

 

Preberite tudi