Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Delovna reforma prinaša dodatne obremenitve za delodajalce

27. 03. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Mini delovna reforma ne prinaša težko pričakovanih sprememb v smeri večje prožnosti na trgu dela, temveč le še dodatno zaostruje pogoje pri zaposlovanju in odpuščanju, so bili na današnji novinarski konferenci soglasni predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Predlagane spremembe treh zakonov (Zakon o delovnih razmerjih, Zakon o inšpekciji dela in Zakon o urejanju trga dela) ne zasledujejo ciljev dokumenta »Za dostojno delo«, zato jih ne podpiramo in zahtevamo umik celotnega paketa predlogov zakonov.

»Razočarani smo, da smo klub pogajanjem na mizo dobili takšne predloge zakonov, ki še dodatno obremenjujejo slovensko gospodarstvo. Pričakovali smo, da bomo našim obrtnikom in podjetnikom izpogajali fleksibilno delovnopravno zakonodajo, ki bo omogočala lažje zaposlovanje in odpuščanje. Celoten paket teh treh zakonov je pisan izključno in le na kožo delavcem in sindikatom, delodajalce pa le še dodatno obremenjuje,« je uvodoma povedal predsednik OZS Branko Meh. Po njegovem mnenju je najlažje pobrati od tistih, ki v tej državi še ustvarjajo in delajo, zato ministrstvo s spremembo Zakona o inšpekciji dela predlaga tudi zvišanje glob. Po mnenju Meha je to še en dokaz več, da ta država obrtnikom in podjetnikom ne pomaga in absolutno ne pomisli najprej na male.

Tudi generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič je bil kritičen do predlaganih sprememb: »Namesto da bi s spremembami delovne zakonodaje dobili večjo fleksibilnost, torej lažje odpuščanje in zaposlovanje, smo dobili povečan inšpekcijski nadzor in nove sankcije. Zato delovni reformi tudi nasprotujemo.« Hribar Milič še ocenjuje, da je takšna rešitev diskriminatorna, povzročila pa bo še manj podjetniškega duha v Sloveniji, saj bo delodajalce omejila pri zaposlovanju.

Predsednik ZDOPS Drago Delalut pa je dejal, da so rešitve na področju zaposlovanja, urejenosti delovnih razmerij in upokojitvenih pogojih ključnega pomena in se morajo obravnavati celostno, zato so še toliko bolj razočarani zaradi zadnjih predlogov sprememb zakonov. In še: »Paket treh zakonov predvideva le parcialne ukrepe, ki pa ne sledijo več ciljem, ki so vključevali tudi povečanje fleksibilnosti, razbremenitev stroškov dela in stroška pogodb o zaposlitvi, kar je ključni interes delodajalcev.« 

Delodajalske organizacije so danes izrazile interes za nadaljnja pogajanja z ministrstvom in hkrati opozarjajo, da sprejetje predlaganih sprememb zakonov pomeni kršitev dogovora na Ekonomsko–socialnem svetu. Ta predvideva, da se najprej doseže soglasje vseh socialnih partnerjev. V primeru, da delodajalske strani ne bodo upoštevali, pa predsednik OZS Branko Meh ne izključuje tudi protestov.

Preberite tudi