Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

FURS uslišal pobudo OZS za plačilo obveznosti za socialno varnost z enim e-računom

05. JUNIJ 2019  |   Anton Šijanec

Kako zelo pomembno je učinkovito stanovsko povezovanje obrtnikov in podjetnikov pri prizadevanjih za bolj prijazno poslovno okolje, je naša zbornica ponovno dokazala z zadnjim ukrepom Finančne uprave RS, ki je na pobudo OZS in njenega predloga zapisanega v Zahtevah slovenske obrti in podjetništva oblikovala možnost, da družbeniki in samozaposleni združijo vse svoje obveznosti za plačilo mesečnih prispevkov za socialno varnost in jih plačajo na podlagi le enega e-računa. Dosežek se morda na prvi pogled ne zdi velik, bo pa malim podjetjem vseeno prinesel prihranke in poenostavitev poslovanja, podobno, kot ga je pred leti na primer prinesla uvedba možnosti vodenja enostavnega knjigovodstva in vmes še mnoge druge pridobitve, ki jim je botrovala ravno naša zbornica.

Ob naši zadnji pridobitvi za bolj prijazno poslovno okolje velja opozoriti na dejstvo, da prizadevanja s smiselnimi predlogi na koncu vedno obrodijo sadove, ko pa želimo, da se uveljavijo, je potrebna dobra in vse prevečkrat tudi uporna strokovna podpora, ki jo lahko zagotovi le učinkovita stanovska organizacija.

Je pa naša zbornica po uvedbi prostovoljnega članstva postavljena v situacijo, da je pri prizadevanjih za prijaznejše poslovno okolje malih podjetij ostala praktično sama in se zdaj s potencialom realne manjšine obrtnikov in podjetnikov bori za pravice in boljšo prihodnost vseh, tudi tiste večine, ki ne prispeva nič. Ker pridobitve v poslovnem okolju seveda veljajo za vse, ne samo za tiste, ki so jih predlagali in/ali izborili, je pri nas nujno čim prej najti sistem poštenega sistemskega financiranja aktivnosti pri oblikovanju zakonodaje in bolj prijaznega poslovnega okolja.

Da bi zmanjkalo energije, se ni bati, vedno se namreč lahko zanesemo na zanos in upornost naših obrtnikov in podjetnikov, ki letos s svojo stanovsko organizacijo zanesljivo vstopajo v že drugo petdesetletje.

Kaj torej prinaša poenostavitev plačil FURS

FURS z njo po novem omogoča plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost z enim plačilom, vendar na podlagi njihovega e-računa. Plačevanje obveznosti bo s tem bolj enostavno in hkrati tudi cenejše, saj bo namesto štirih banki potrebno plačati le eno provizijo. Akontacijo dohodnine pa bo vseeno potrebno še vedno plačevati ločeno, saj ta obveznost v plačilo ne zapade hkrati.

Zavezanci boste lahko vsak mesec na enem e-računu plačali vse štiri prispevke za socialno varnost, torej prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, starševsko varstvo in za primer brezposelnosti.

Kdo bo lahko plačeval z e-računom?

FURS bo plačevanje obveznosti na podlagi e-računa uvajal postopoma. Sprva bo rešitev na voljo družbenikom in samozaposlenim, to je osebam, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost, na primer samostojnim podjetnikom, kulturnikom, športnikom in odvetnikom, torej tistim, so sami dolžni obračunavati prispevke za socialno varnost. Za obe kategoriji zavezancev davčni organ že sedaj sestavlja tudi predizpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost in jih do 10. v mesecu odlaga v njihove nabiralnike na portalu eDavki.

V prihodnje pa bo FURS tak način poravnave davčnih obveznosti zagotovili tudi vsem pravnim osebam, na spletni strani pa bodo objavili seznam obveznosti ki jih bo mogoče poravnati z e-računom.

Kako poteka plačilo z e-računom?

Poenostavitev je zagotovljena, ni pa obvezna, to pomeni, da boste zavezanci lahko še vedno uporabljali način plačevanja obveznosti, kot ste ga do sedaj in s plačilnimi nalogi plačevali vsako obveznost posebej ali pa boste na enem plačilnem nalogu združili tista plačila, ki se nanašajo na isto javnofinančno blagajno.

Lahko pa se boste odločil za novo poenostavitev plačevanja, v tem primeru se boste moral pri svoji spletni banki prijaviti na prejem e-računa, pri čemer se s prejeto prijavo na prejem e-računa šteje, da se zavezanec strinja s Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom. To bo zavezanec storil le enkrat, saj bo prijava veljala do odjave ali do zaprtja računa.

FURS bo takšnemu zavezancu na podlagi obračuna dajatev pripravil tako imenovani zbirni plačilni nalog, ki bo vseboval podatke o javnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev. Zbirni plačilni nalog bo FURS poslal zavezancu preko njegove banke v obliki e-računa v enotni standardizirani obliki eSlog, ki bo vključeval tudi obvestilo v PDF obliki.

E-računi bodo torej poslani bankam, zavezanci pa boste do njih dostopali preko svoje spletne banke, kjer boste lahko že predizpolnjen plačilni nalog tudi potrdil in s tem neposredno poravnali znesek obveznosti.

S postopki registracije za prejemnika e-računa lahko v svojih bankah začnete takoj, FURS pa bo svoje prve e-račune izdal po 15. juniju, ko se izteče rok za predložitev obračunov prispevkov za socialno varnost za maj 2019.

Dobrodošlo novost in poenostavitev velja izkoristiti in iti v korak s časom ter se registrirati tudi za poslovanje z e-računi, več o novosti pa lahko preberete tudi na spletni strani https://bit.ly/2WlHuqV

Preberite tudi:

Pišite nam