Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
DOLGOTRAJNA OSKRBA

Gospodarstvo ne more nositi še bremena dolgotrajne oskrbe

28. 06. 2023
Avtor: Mira Črešnar
DOLGOTRAJNA OSKRBA

Delodajalske organizacije, članice ESS smo bile neprijetno presenečene, da je bil danes na dopisni seji Vlade obravnavan in potrjen predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki prinaša dodatne obremenitve za gospodarstvo. Tak predlog je tudi v nasprotju z obljubami Vlade, ki je ob napovedi reform, kot enega od ciljev navedla ravno razbremenitev stroškov dela.

Predlog zakona namreč predvideva uvedbo dodatnega prispevka, in sicer en odstotek prispeva zavarovanec, drugi odstotek pa delodajalec, kar bo dodatno obremenilo plače. Te so v Sloveniji, v primerjavi z ostalimi državi EU že sedaj nadpovprečno obremenjene. Dodatni prispevki pa bodo še zmanjšali konkurenčnost Slovenije in njeno privlačnost za tuje investitorje in delavce.

Predlog zakona je sicer obravnavala pogajalska skupina Ekonomsko socialnega sveta, vendar ni dosegla niti minimalnega soglasja socialnih partnerjev. Predlog zakona pa ni bil obravnavan na Ekonomsko socialnem svetu in zato predstavlja procesno kršitev socialnega dialoga oz. kršitev Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta. Čeprav je Vlada ob nastopu mandata poudarjala pomen socialnega dialoga in vključitve socialnih partnerjev v vse bistvene zakonodajne spremembe.

Dodatno, predlog financiranji ni bil niti predmet javne razprave, saj je bil v javno objavljenem predlogu zakona del, ki se tiče financiranja, izključen.

Delodajalske organizacije zato predlagamo, da se v nadaljnjih postopkih financiranje izloči iz tega zakona in se ta del uredi v posebnem zakonu o financiranju dolgotrajne oskrbe. S tem bi pridobili nekaj dodatnega časa za iskanje drugačnih oziroma alternativnih rešitev.

Preberite tudi