Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Gostinci na nogah zaradi zakona o omejevanju porabe alkohola

30. 05. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, pozivajo Državni svet, naj izglasuje odložilni veto proti dopolnitvam zakona o omejevanju porabe alkohola. Predlog za veto je včeraj na pobudo sekcije kot prvopodpisani vložil državni svetnik Alojz Kovšca, saj  zakon uvaja nova dovoljenja za prodajo in ponudbo alkohola na vseh javnih prireditvah.

Gostinci ostro nasprotujejo pridobivanju novih dovoljenj za ponudbo in prodajo alkohola organizatorjem vseh javnih prireditev (tudi nešportnih), kar predvideva sprejeta novela zakona o omejevanju porabe alkohola, ki jo je sprejel Državni zbor, čeprav ga Vlada ni podprla. »Predlog prinaša dodatne birokratske ovire in nepotrebne stroške za organizatorje javnih prireditev ter veliko nejasnosti,« so prepričani gostinci. Na razsežnost problema sprememb zakona, ki uvaja nova dovoljenja, so opozorili tudi iz Skupnosti občin Slovenije, ki prav tako pozivajo k vetu na zakon, saj spremembe lahko povzročijo izjemne težave in posledice za vse, ki oblikujejo kulturno, športno in družabno življenje domačih in tujih  obiskovalcev  javnih prireditev.

Gostinci v sekciji se sprašujejo, kaj bodo spremembe zakona dejansko pomenile za izvajanje različnih dejavnosti.  Kaj novo dovoljenje v praksi pomeni za velike javne prireditve, kot so Vinski sejmi, Festival Lent, Ljubljanska vinska pot ter druge sejme, če ima dovoljenje, ki je neprenosljivo, le organizator javne prireditve. Ali potem vinarji ne bodo smeli točiti vina? Sprašujejo se, ali razstavljavec na sejmu lahko ponudi vino, če ima dovoljenje za ponudbo in prodajo alkohola le organizator javne prireditve – sejma? Pojavlja se dilema, ali gostinec, ki je organizator javne prireditve, v svojih prostorih z živo glasbo potrebuje dovoljenje za ponudbo in prodajo alkohola, kljub temu, da je to njegova osnovna dejavnost? Menijo, da novela zakona ni jasna niti ni določenih nobenih izjem za pridobitev novih dovoljenj kot so določene v Zakonu o javnih zbiranjih. 

Obstoječa zakonodaja že sedaj omogoča ustrezen nadzor in je v nekaterih delih celo strožja od zakonodaje sosednjih držav (na primer omejitev glede točenja žganih alkoholnih pijač do 22. ure).

Popolnoma nesprejemljivo je dodatno administrativno in finančno obremenjevanje z novimi pristojbinami, katerih višina bo določena glede na najvišje število udeležencev. Upravna enota bo po novem organizatorju oziroma gostincu lahko odvzela celo dovoljenje za prodajo alkohola na javnih prireditvah za tri ali šest mesecev. Gostinci se sprašujejo, ali se resorno ministrstvo sploh zaveda posledic. Sporno pa se jim zdi tudi to, da dovoljenja veljajo zgolj za 12 mesecev, kar pomeni vsakoletne nepotrebne dodatne stroške. Kljub potrditvi zakona višina vsakoletnih pristojbin ni znana niti okvirno. Ni jasno, kako bo določena pristojbina na največje število obiskovalcev, če gostinci in organizatorji prireditev v začetku leta ne vedo kaj bodo do konca leta sploh organizirali. Z vidika prakse naših članov je nemogoče podeljevati dovoljenja po navedenih kriterijih za celo leto vnaprej. Sprašujemo se, ali je v zakonu predvideno ločeno podeljevanje dovoljenj za športne in nešportne prireditve?

Sekcija tudi odločno nasprotuje ekskluzivnemu podeljevanju dovoljenj za prodajo alkoholnih pijač športnim društvom kot organizatorjem športnih prireditev, saj to pomeni nelojalno konkurenco in diskriminatorno obravnavo. Da gre pri določitvi temeljnega pravila, po katerem se prodaja oziroma ponudba alkoholnih pijač na javnih prireditvah dovoljuje samo organizatorjem teh prireditev, za prekomeren ukrep z vidika omejevanja gospodarske pobude in enake obravnave, je opozorila tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora v svojem mnenju k predlogu zakona. Ob tem v sekciji poudarjajo, da so razna društva (zaradi davčne zakonodaje) lahko izjeme pri izdaji računov in posledično jim zato, pod določenimi pogoji, ni potrebno uporabljati davčnih blagajn. Ta izjema že sedaj pomeni nelojalno konkurenco gostincem, zato so na ta velik problem že opozorili Ministrstvu za finance. 

Mnenje sekcije je, da je omilitev obstoječega zakona možna le na način, da se vsem, ki so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti dovoli prodaja določene vrste alkohola na športnih javnih prireditvah in ne le organizatorju javne športne prireditve.

Preberite tudi