Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Gostinci proti predlogu za znižanje meje alkohola za voznike

26. APRIL 2019  |   Mira Črešnar

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, opozarjajo, da imamo v Sloveniji številne predpise, ki zavirajo njihovo delovanje. Imamo najstrožje predpise za vsebnost transmaščobnih kislin, najstrožji tobačni zakon, najstrožji HACCP, na športnih prireditvah lahko alkohol prodajajo le športna društva, za opijanje mladoletnih pa so pogosto sankcionirani prav gostinci. Zadnji v nizu nerazumnih predlogov pa je po mnenju gostincev predlog Agencije za varnost prometa za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi.

»Slovenskim gostincem je dovolj. Če je v večini evropskih držav sprejemljiva meja 0,5 ali višje, potem ne vidimo razloga, da bi naši gostje v slovenskih lokalih morali s strahom naročati kozarec vina, ki sodi k dobri hrani. Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok,« opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Omejitve, represija in inkasanstvo po mnenju gostincev niso primerni ukrepi. Poizkusi novih omejevanj niso na mestu, še posebej, če za to ne obstajajo prepričljivi argumenti. Nesreče namreč dokazano povzročajo vozniki, ki imajo v krvi več alkohola kot je sedaj dovoljena meja (1,2 promila). »Dejstvo je, da si večina Slovencev in tudi turistov ob dobri hrani privošči kozarec vina ali piva,« pojasnjuje Cvar. 

Negativni učinki na turizem

Ustrahovanje po mnenju gostincev ni na mestu, ker je turizem v Sloveniji pomembna gospodarska dejavnost s številnimi multiplikativnimi učinki in visokim potencialom razvoja in rasti. V Sloveniji je do 10. ure prepovedana prodaja žganih pijač, zaradi česar se gostinci pogosto znajdejo v položaju, ko morajo to pojasnjevati turistom. To pravilo sicer v sosednjih državah ne velja.

V sekciji tudi predlagajo, naj država na pozitiven način poskrbi za zmanjšanje uživanja alkoholnih pijač, in sicer z znižano stopnjo DDV za brezalkoholne pijače v gostinstvu. Gostinci namreč kupujejo sokove in sadne napitke, mineralno vodo ter vse brezalkoholne pijače po 9,5-odstotni stopnji, ko pa jih gostom postrežejo, so pri tem dolžni obračunati 22-odstotni DDV (pri tem ni pomembno, da je bil vstopni davek za te pijače le 9,5-odstoten). To zagotovo ne spodbuja gostov k pitju brezalkoholnih pijač.

Preberite tudi:

Pišite nam