Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Gradbeni zakon je zibelka dela na črno

11. OKTOBER 2017  |   Mira Črešnar


Predlog gradbenega zakona, o usodi katerega bodo prihodnji teden odločali poslanci, je škodljiv za gradbeni sektor, je zibelka dela na črno, ogroža pa tudi varnost ljudi. To je bilo danes slišati na novinarski konferenci sekcije gradbincev pri OZS.  Gradbinci pozivajo poslance, da sporno določbo, ki dovoljuje gradnjo v lastni režiji umaknejo ali ustrezno spremenijo.

Sekcija gradbincev pri OZS se je več kot dve leti usklajevala z ministrstvom za okolje in prostor in na koncu tudi uskladila predlog gradbenega zakona, a so na seji odbora za infrastrukturo minuli teden v zadnjem hipu dodali amandma, ki določa, da lahko investitor gradnjo za lastne potrebe izvajala sam. »To za nas gradbince predstavlja nelojalno konkurenco in je zibelka dela na črno. Nismo v enakopravnem položaju z investitorji, ki gradijo sami. Mi moramo imeti izobražen kader, gradbeno dovoljenje, zdravniške preglede, elaborate, varstvo pri delu, česar samograditelji ne potrebujejo za gradnjo v lastni režiji,« je pojasnil predsednik sekcije gradbincev pri OZS Zoran Simčič. Po mnenju Simčiča smo unikum v Evropi, da dovoljujemo gradnjo v lastni režiji.

Sekretar sekcije gradbincev pri OZS Janko Rozman je prepričan, da so bili gradbinci izigrani, saj so na seji odbora za infrastrukturo zadnji hip vložili amandma, ki določa, da lahko investitor za lastne potrebe gradnjo objektov izvaja sam. »V OZS predlagamo, da se ta amandma umakne iz zakona ali se ga dopolni v smeri, da to velja za gradnjo enostavnih objektov, za katere ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja.«

Država s tem zakonom po mnenju predsednika OZS Branka Meha spodbuja delo na črno. »Tu ne bo ne prispevkov, ne davkov, obrtniki in podjetniki pa moramo vse to plačevati«. Če se bo šušmarju, ki bo gradil v lastni režiji, zgodila nesreča, bomo stroške zdravljenja plačali davkoplačevalci. Po drugi strani pa moramo obrtniki in podjetniki sami kriti stroške zdravljenja, t.i. regresne zahtevke, če se delavec poškoduje pri delu. To je nedopustno,« poudarja Meh, ki obenem opozarja, da so objekti, ki jih ne gradijo strokovnjaki, nevarni za ljudi.

Gradbinci opozarjajo, da bodo z vsemi legitimnimi sredstvi skušali preprečiti sprejetje zakona v takšni obliki.

Preberite tudi:

Pišite nam