Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Na voljo še 30 milijonov evrov za financiranje investicij podjetij

26. SEPTEMBER 2017  |   Mira Črešnar

Na današnji seji UO OZS je direktorica Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) mag. Maja Tomanič Vidovič obrtnikom in podjetnikom predstavila možnosti financiranja. Za financiranje investicij podjetij je v tem letu na voljo še 30 milijonov evrov.

 

”Razmišlja se o tem, da subvencije obrestnih mer niso več potrebne. Spodbude se krčijo na minimum, zato smo veseli, da so predstavniki gospodarstva glasni in da se njihov pritisk sliši,” je na seji poudarila Tomanič Vidovič.

 

Predsednik OZS Branko Meh pa je prepričan, da bi morali biti mladi prevzemniki pri dodeljevanju sredstev enako obravnavani kot novoustanovljena podjetja ali start-upi.

 

Obrtniki in podjetniki so na seji izrazili željo po tesnejšem sodelovanju s SPS pri sprejemanju programov financiranja, saj sami najbolje vedo, kaj potrebujejo.  Miran Gracer, član UO OZS, je predstavil svojo izkušnjo s pridobivanjem sredstev pri SPS: ”Ker sem bil preveč pošten, ker nisem napihoval stvari, nisem dobil sredstev. Žal je bilo včasih tako, da si bil pri tem bolj uspešen, če si bil nepošten.”

 

Razpisane finančne spodbude v letu 2017 so znašale 145 milijonov evrov. Do konca tega leta tako ostaja na voljo še 30 milijonov evrov, razpisi pa so odprti tako za garancije na bančne kredite kot za mikrokredite. Pri tej garancijski shemi sodelujejo vse banke v Sloveniji. Po besedah direktorice SPS je letos to podporo koristilo že okoli 600 podjetij. In še: »Želimo še zniževati obrestno mero, saj zagovarjamo tezo, da dokler naše obrestne mere niso tako nizke kot jih imajo konkurenti v najbolj razvitih državah, jih še lahko znižujemo«. 12 mio evrov je bilo letos namenjenih podjetjem iz problemskih območij. Novoustanovljena podjetja (start-up podjetja) pa lahko dobijo spodbudo za zagon inovativnih podjetij v višini do 40 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

 

Glavni produkt sklada so garancije za zavarovanje bančnih kreditov in za subvencijo obrestne mere, tako da znižajo stroške financiranja in hkrati olajšajo zavarovanje podjetniku, ki najema bančni razvojni ali investicijski kredit ali kredit za obratna sredstva. V zadnjih 10 letih je sklad podprl okoli 6000 projektov v višini 800 milijonov evrov.

Preberite tudi:

Pišite nam