Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Najprej je treba urediti zdravstveno zakonodajo, potem pride na vrsto pravilnik

31. JANUAR 2018  |   Mira Črešnar

Obrtniki in podjetniki opozarjajo na posledice, ki jih lahko prinese Pravilnik o poklicnih boleznih, ki ga želi sprejeti ministrstvo za zdravje in bi lahko ogrozil obstoj številnih podjetij. Nov pravilnik namreč zajema tudi tiste bolezni, ki lahko nastanejo izven delovnega okolja. Delodajalci so prepričani, da jih želi država s tem pravilnikom še dodatno obremeniti in so ogorčeni, da želi sprejeti pravilnik še preden so v zdravstveni zakonodaji ustrezne varovalke, ki bi preprečile potencialne zlorabe, ki bi lahko nastale zaradi pravilnika.

Škodljive posledice morebitnega sprejetja omenjenega pravilnika so obrtniki in podjetniki danes predstavili na novinarski konferenci, na kateri so sodelovali Branko Meh, predsednik OZS, Bojan Železnik, obrtnik leta, Danijel Lamperger, direktor OZS, Drago Delalut, predsednik ZDOPS in gostinec, ter Igor Antauer, generalni sekretar ZDOPS.

Predsednik Meh je uvodoma poudaril, da pravilnik, ki ga želi sprejeti ministrstvo za zdravje, za obrtnike in podjetnike ni sprejemljiv, saj zajema vse bolezni, ki jih lahko zaposleni dobijo tudi zunaj delovnega okolja. »Samo za primer naj povem, da so na seznamu iz pravilnika tudi bolezni kot posledica elektromagnetna sevanja, bolezni gibal, različna mišična obolenja, za katera pa vsi vemo, da ne nastanejo le kot posledica nekega delovnega okolja. Zato je nepošteno, da želi ministrstvo pravilnik, ki je po vsej verjetnosti tudi ustavno sporen, saj vsebuje tudi nekaj določil, ki sodijo v zakon in ne v podzakonski akt, spraviti v življenje skozi zadnja vrata,« je bil oster Meh.

S predsednikom OZS se je strinjal tudi Drago Delalut, ki je dejal, da bi moralo ministrstvo pravilnik pripraviti v sodelovanju z delodajalci, v njem pa jasno povedati, kaj je poklicna bolezen, kako se ta ugotavlja in kdaj nastopi trenutek, ko neko bolezen lahko označimo za poklicno. »Pravilnik, ki ga imamo pred sabo, ni tak,« je poudaril.

Obrtniki in podjetniki pravilniku ne nasprotujejo, vendar pa opozarjajo, da je pred tem treba poskrbeti, da bo imel ustrezno podlago v zakonu. Šele, ko bo urejena zdravstvena zakonodaja, ko bo vsebovala ustrezne varovalke in ko bo jasno, kam gredo sredstva, ki se zberejo s prispevkom za poškodbe pri delu in poklicne bolezni, bo prišel čas za Pravilnik o poklicnih boleznih, so prepričani.

Kako zelo težko je urediti področje poklicnih bolezni dokazuje tudi dejstvo, da ima to področje urejeno le osem držav znotraj Evropske unije. Igor Antauer je dejal, da se v tujini zelo dobro zavedajo, da je zelo težko ugotoviti korelacijo med boleznijo in delovnim mestom oziroma določiti, kdaj je neka bolezen res posledica delovnega okolja.

Bojan Železnik se je kot delodajalec vprašal, kdo bo ob nenehni grožnji regresnih zahtevkov še pripravljen zaposlovati: »Predlog pravilnika omogoča, da lahko zaposleni sproži ugotavljanje nastanka poklicne bolezni. Če bi komisija res ugotovila poklicno bolezen, bi to lahko za sabo potegnilo visoke regresne zahtevke in rente. Pravilnik bi povzročil še več regresnih zahtevkov, kar je za nas delodajalce velika obremenitev. Zaradi dolgotrajnih postopkov in seveda zaradi finančnih posledic.«

Ob koncu je predsednik Branko Meh apeliral na predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, naj se pogovori z ministrico za zdravje in prepreči sprejetje tega škodljivega pravilnika.

Preberite tudi:

Pišite nam