Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Nominiranci za Obrtnika in Podjetnika leta 2017

06. NOVEMBER 2017  |   Mira Črešnar

Nominiranci za Obrtnika leta 2017

 

Martin Tibaut,

Trgovina in mesnica Gabrek Martin Tibaut s.p., Črenšovci

 

Martin Tibaut je svojo dejavnost začel opravljati leta 1995 in s tem uresničil svoje sanje. Sprva je Martinu družbo v podjetju delala le žena, z naraščanjem povpraševanja po izdelkih pa se je večalo tudi število zaposlenih, med katerimi je tudi njun sin.

Svojim strankam nudijo dnevno sveže mesto, vrhunske domače suhomesnate in prekajene izdelke, na vrh ponudbe pa postavljajo domačo zaseko, domačo tlačenko, ocvirke, ocvirkov namaz in odlično meso iz čebra oziroma tünke. Ponujajo tudi sezonske izdelke kot so krvavice, pečenice in izdelki za žar, pripravijo narezke za različne priložnosti in spečejo sveže meso, njihova trgovina pa je založena tudi z mlekom in mlečnimi izdelki, kruhom, testeninami, pijačami in začimbami.

Po desetih letih delovanja so zaradi pretesnih prostorov mesarijo povečali. Danes delajo v vzorno urejenih prostorih, opremljenih s sodobno hladilno opremo, proizvodni proces in trgovino pa ves čas posodabljajo.

Osnovni cilj podjetja je zadovoljevati potrebe strank po kakovostnem mesu in jim pričarati občutke domačnosti. To jim odlično uspeva, poleg tega pa z družbeno odgovornim poslovanjem ne skrbijo le za doseganje dolgoročne uspešnosti podjetja, pač pa tudi za razvoj pomurske regije.

 

 

Matej Draksler, Tehnično sedlarstvo, izdelovanje in servis avtoponjav ter drugih izdelkov iz težkega PVC platna, Matej Draksler s.p., Ljubljana

 

Matej Draksler je svoje podjetje razvil iz sedlarsko-jermenarske delavnice deda Franca Požarja, ki je nastala začetku 20. let prejšnjega stoletja v Dravljah v Ljubljani. Obrt je nadaljeval Matejev oče Franc, ki je delavnico preselil v Vižmarje, od leta 1989 pa je nosilec obrti Matej Draksler.

Prvotno dejavnost, ki jo je zaznamovalo šivanje in kasneje varjenje platna, je zamenjala dejavnost izdelave raznovrstnih ponjav in izdelkov iz tehničnega (težkega) PVC platna in drugih sodobnejših materialov. Delavnica je opremljena tudi strojem za visokofrekvenčno varjenje, ki so ga kupili med prvimi v Sloveniji.

Njihovi izdelki so zelo raznovrstni in izdelani iz kakovostnih materialov evropskega porekla. Izdelujejo transparente, ponjave za tovornjake, čolne in različne prikolice, tende, športne oziroma telovadne blazine, industrijske zavese, protivetrne zaščite in druge izdelke po naročilu, vse našteto pa tudi popravijo, kadar je to potrebno, in po željah strank tudi grafično opremijo. Pri delu Matej Draksler s sodelavci sledi načelu »hitro in kakovostno = zadovoljna stranka«.

 

 

Slavko Kržišnik, S.VAR obdelava kovin in izdelava vodnih turbin d.o.o., Godovič

 

Slavko Kržišnik se je varjenja učil že kot 15-leten fant. Dokaj hitro je zašel tudi v obrtniške vode in najprej postal samostojni podjetnik, leta 2012 pa je podjetje preoblikoval v d.o.o.

V zadnjih letih to temelji na izdelavi in razvoju turbin različnih velikosti ter druge opreme za male hidroelektrarne. Prisotni so na slovenskem, srbskem, makedonskem in francoskem trgu, usmerjenost v zelene vire energije ter smiselnost tovrstnih investicij pa jim zagotavlja širjenje trga tudi v prihodnje.

Slavko je sicer od leta 2013 v pokoju, vendar kot lastnik podjetja zaposlene uspešno motivira za ustvarjalno delo v kovinarstvu. Vsak nov izdelek mu pomeni izziv, ambicioznost, delavnost in želja po napredovanju pa so njegovo glavno vodilo še danes.

Stabilnost in pozitivni trendi podjetja S.VAR temeljijo na usposabljanju mlajših zaposlenih, gradnji kakovostnih partnerstev v nabavni in prodajni verigi ter pozitivni klimi. V prihodnje si želijo konstantne rasti prihodkov in števila zaposlenih, hkrati pa ohranjati fleksibilnost na trgu.

Osnova za rast družinskega podjetja je uspešen prenos na mlajšo generacijo. Kot kaže Kržišnikovim to dobro uspeva, saj se je s Slavkovo upokojitvijo v poslovni proces intenzivno vključil sin Marko in prevzel vodenje podjetja.

 

 

Nominiranci za Podjetnika leta 2017

 

 

Andrej in Tomaž Šuštaršič, Šuštaršič krovstvo, kleparstvo in gradnje, trgovina d.o.o., Logatec

 

Šušteršič d.o.o. je priznano družinsko podjetje, ki svoj uspeh gradi na 50-letni tradiciji in treh generacijah mojstrskih znanj in izkušenj. Izhodiščna obrt podjetja je vezana na izdelavo in popravila streh, z desetletji so ji dodali proizvodnjo in trgovino krovsko-kleparskih izdelkov, na prelomu tisočletja pa dejavnost dopolnili še s storitvami z avtodvigali do nosilnosti 220 ton in stopili na trg transportnih storitev.

Začetki družinskega podjetja segajo v Horjul v leto 1967, ko se je Stanislav Šušteršič s kladivom, svežnjem žebljev in malim metrskim krivilnim strojem lotil krovsko-kleparskih storitev. Ker je veljal za skromnega in poštenega moža, je bilo dela vedno več, zaslužek pa je vselej skrbno razdelil med prvih nekaj zaposlenih. Mednje sta z leti odrasla oba sinova, Andrej in Tomaž, ki sta se rokodelstva učila za zidovi očetove delavnice in vsa leta nadgrajevala svoje znanje.

Danes imata močno skupino zaposlenih, med katerimi so tudi njuni nasledniki, vnuki ustanovitelja podjetja, ki s trdim delom prevzemajo odgovornost za svojo obrtniško dediščino.

Šušteršič d.o.o. tako ostaja močno družinsko podjetje, trdno zasidrano v gradbeni panogi in z močno motivacijo upravičevati zaupanje svojih strank in zaposlenih tudi v prihodnje.

 

 

Marjan Cerar, Janez d.o.o., Ljubljana

 

Podjetniška zamisel o zapolnitvi tržne niše na področju varovanja premoženja se je leta 1987 utrnila elektroinženirju Marjanu Cerarju. Registriral je obrt za načrtovanje, izdelavo in montažo alarmnih naprav. Prve, bile so plod lastnega znanja in razvoja, so bile namenjene za stanovanja, hiše in druge manjše objekte. Povpraševanje po tovrstnih storitvah je naraščalo in dela je bilo vse več. Leta 1989 je iz obrtne delavnice nastalo podjetje, ki mu je Cerar nadel ime Janez d.o.o. Najpogostejše slovensko ime simbolizira vso pregovorno kranjsko pridnost, umnost in iznajdljivost, hkrati pa tudi skrb za premoženje, ki je tako lastna Slovencem.

Izdelki in storitvi podjetja zajemajo varnostne sisteme s področja tehničnega varovanja – alarmne, protipožarne in video sisteme, sisteme pristopne kontrole in parkirne sisteme.

V vseh letih se število zaposlenih v podjetju Janez d.o.o. giblje okrog 20, njihova visoka raven izobrazbe pa je podjetju omogočila pridobitev vseh licenc, ki jih terja zakonodaja za opravljanje tako odgovorne in zahtevne dejavnosti.

Leta 2006 je Cerar ustanovil tudi podjetje Janez let d.o.o., ki se ukvarja s prevoznimi storitvami in šolanjem pilotov. Janez d.o.o. in Janez let d.o.o. sta družinski podjetji, v obeh pa so že opravili prenos vodstvenih nalog na mlajšo generacijo.

 

Miran Andrejek, Avto center Andrejek, Kuzma

 

Podjetje Avto center Andrejek je bilo ustanovljeno leta 2004. Miran Andrejek se je za ta korak odločil na podlagi bogatega strokovnega znanja in 15-letnih izkušenj s področja avtomehanike. Kaj hitro se je pokazala potreba po rasti in širitvi dejavnosti ter zaposlovanju, sam pa se je odločil za dodatno strokovno izobraževanje in hkrati opravil izpit za mojstra avtomehanika in mojstra avtoličarja, nekaj let kasneje pa še za avtokleparskega mojstra.

Miran Andrejek, tudi sodni izvedenec in cenilec ter mediator, je okrog sebe zbral ekipo izobraženih in izkušenih sodelavcev vseh profilov, ki so potrebni za brezhibno delovanje avtomobilskega servisa. Visoko kakovost storitev vzdržujejo z rednim strokovnim izpopolnjevanjem in spodbujanjem k osebnostni rasti in kariernemu razvoju. K odličnosti storitev pripomore še ustrezna opremljenost s sodobnimi orodji in specializiranimi diagnostičnimi računalniki.

V podjetju, kjer sledijo trendom v stroki, v ospredje postavljajo zadovoljstvo strank, zato je njihovo osnovno vodilo kakovostna komunikacija in kakovostno opravljeno delo. Prizadevajo si biti med najboljšimi v svoji dejavnosti, kar dokazujejo s pridobivanjem certifikatov, ki dokazujejo kakovost, in dovoljenj za opravljanje določenih storitev.

 

 

Valentin in Ivan Jesenko, Tigrad d.o.o., Logatec

 

Podjetje Valentina in Ivana Jesenka je specializirano za izvedbo vseh vrst gradbenih del, začetki pa segajo v leto 1994. Gradijo hiše, stanovanja, kmetijske in poslovne objekte, urejajo okolico, gradijo in prenavljajo cestno ter komunalno infrastrukturo, pohvalijo se lahko z izgradnjo športnih igrišč, v zimskem času pa se ukvarjajo z zimskim vzdrževanjem cest in čiščenjem snega.

Ukvarjajo se še s predelavo, drobljenjem in sortiranjem gradbenih odpadkov, pomemben del njihove dejavnosti pa predstavlja tudi mednarodni transport paletnih in razsutih tovorov, v Sloveniji, Italiji in Nemčiji pa so vpisani tudi v evidenco prevoznikov nenevarnih odpadkov.

Letos so kupili dodatne poslovne prostore, ki so jih preuredili v mehanično delavnico za servis, menjavo gum in vzdrževanje lastnih vozil in strojev, v prihodnje pa nameravajo dodati še pralnico za tovorna vozila. Poleg naštetega strankam ponujajo še nakup ali izposojo mini bagrov, bagrov, nakladačev in rovokopačev različnih znamk in zmogljivosti.

Vizija podjetja je, da v okviru dejavnosti, čim več storitev opravijo z lastnim kadrom in lastnimi sredstvi. V podjetju Tigrad stremijo k napredku in razvoju v panogi, uspešnemu pojavljanju in sodelovanju na domačem trgu in, predvsem s transportnimi storitvami, morebitni razširitvi v tujino.

 

Preberite tudi:

Pišite nam