Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Obrtnikom le ne bodo zaprli obratovalnice, če ne bodo izplačali plač pravočasno

24. APRIL 2017  |   Mira Črešnar

Po zagotovilu državnega sekretarja v kabinetu predsednika Vlade bodo iz zakona o inšpekciji dela črtali določilo, ki govori o tem, da lahko inšpektor zaseže osnovna sredstva in zapre obratovalnico, če delodajalec ne izplača plače pravočasno.

Branko Meh, predsednik OZS, je po pogovoru z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika Vlade dobil zagotovilo, da bo omenjeno določilo iz predloga zakona umaknjeno. »Nedopustno je, da nam zasežejo osnovna sredstva in prepovejo opravljati delo, če plač se nismo uspeli izplačati. Včasih se lahko zgodi, da zaradi finančnih tokov in zamud pri plačilih pride tudi do zamude pri izplačilu plač, vendar to še ne sme biti razlog za zaprtje obratovalnice,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh.

V sedanjem predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o inšpekciji dela so inšpektorji (5. točka 18. člena) dobili možnost, da lahko z odločbo prepovejo zavezancu opravljanje dela delavcev ali delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti, če pri inšpekcijskem nadzoru ugotovijo, da delodajalec ni izplačal plače v skladu z določbami o plačilnem dnevu.

T.i. mini delovna reforma sicer zelo razburja delodajalce, saj ne prinaša pričakovanih sprememb na trgu dela v smeri večje prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju. Več o tem: Delovna reforma prinaša dodatne obremenitve za delodajalce. Predvidoma v sredo bodo znani rezultati ankete OZS o mini delovni reformi, v kateri so sodelovali obrtniki in podjetniki, člani OZS.

 

Preberite tudi:

Pišite nam