Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
UPRAVNI ODBOR OZS

OZS: Gospodarstvu primanjkuje kadra, ministrstvo pa predlaga 30-urni delovnik

30. 05. 2023
Avtor: Mira Črešnar
UPRAVNI ODBOR OZS

 

Obrtniki in podjetniki so na današnji seji Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije med drugim razpravljali o zakonodajnih spremembah na področju trga dela. Bili so soglasni, da ne pristajajo na dodatne finančne in administrativne obremenitve delodajalcev.

 

 

Predsednik OZS Blaž Cvar je glede sprememb Zakona o delovnih razmerjih sicer dejal, da pogajanja še potekajo, zato o posameznih členih in pogajalskih izhodiščih ne moremo govoriti. »Se pa že dlje časa govori o uvedbi 30-urnega delovnika, čemur v OZS nasprotujemo. Mnogi imamo že sedaj težave priti do kadra. V mnogih panogah je potrebna fizična prisotnost zaposlenega. Tiste panoge, ki ne bi imele možnosti uvedbe 30-urnega delovnika, bi bile tako v še težjem položaju pri pridobivanju kadrov. Nasprotujemo tudi obvezni uvedbi obvezne božičnice, saj si nekatera podjetja tega ne morejo privoščiti,« je še pojasnil Cvar.

Bogdan Oblak, predsednik OOZ Logatec, pa je komentiral: »Mi se pogovarjamo o pomanjkanju delovne sile, po drugi strani pa želijo uvesti krajši delovni čas. To ne gre skupaj, saj logike tu ni.« Glede napovedanih sprememb je predsednik OOZ Maribor Marko Gorjak dejal: »Nemško gospodarstvo že ima recesijo, tudi naša podjetja to že občutijo. Ne smemo si privoščiti nikakršnih dodatnih obremenitev.«

Peter Pišek, podpredsednik OZS, je poudaril, da »obrtniki in podjetniki radi dajo nagrade svojim zaposlenim, saj kadra ni.« In še: »Tisti, ki so dobri, jih tudi nagradimo. Vendar morajo biti nagrade neobvezne in neobdavčene.«

Zoran Simčič, podpredsednik OZS, pa se je spraševal, zakaj resorno ministrstvo ne udari po mizi. »Sprašujem se, zakaj resorji med seboj ne usklajujejo predlogov. Pričakujem zaščito gospodarskega ministrstva,« je bil jasen Simčič.

Glede ZDR je direktor OZS Danijel Lamperger dejal: »Delodajalske organizacije smo enotne, da je treba čim prej priti do čistopisa predlogov ministrstva. Samo tako bomo lahko konstruktivno nadaljevali pogajanja.«

Predsednik DS Marko Lotrič pa je na seji izpostavil, da trenutna politika vlade ne gre v smeri izboljševanja pogojev poslovanja za slovensko gospodarstvo. »Treba je vedeti, da če ugasnejo velika podjetja, bodo tudi manjša. Problemi nastajajo, ko se proizvodnja seli iz Slovenije v Evropo, to pa je zaskrbljujoče.«

Upravni odbor OZS se je seznanil s spremembami ZDR-1 in ob robu razprave sprejel sklep, da ne soglaša s spremembami, ki pomenijo dodatne administrativne in finančne obremenitve za delodajalce.

Predsednik Cvar je obenem izpostavil, da imamo v tem trenutku iz posameznih ministrstev naenkrat preveč zelo pomembnih tem oziroma sprememb zakonodaje, ki prinašajo pomembne spremembe za gospodarstvo. UO OZS tako predlaga, da se na ESS predlogi zakonskih sprememb v okviru načrtovanih reform obravnavajo in presojajo celostno.

 

Preberite tudi