Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

OZS pozdravlja predloge NSi, ki so v korist obrtnikom in podjetnikom

27. OKTOBER 2017  |   Mira Črešnar

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) podpira predloge NSi, ki so v korist obrtnikom, podjetnikom in upokojenim obrtnikom. Gre za predlog, ki bi upokojenim obrtnikom omogočil, da prejemajo polno pokojnino in nadaljujejo s svojo dejavnostjo po upokojitvi. Druga zakonska pobuda NSi pa se nanaša na ureditev problema t.i. regresnih zahtevkov v primeru nesreče pri delu.

»V OZS podpiramo predloge NSi, ki so v korist obrtnikom in podjetnikom. Že več let si prizadevamo, da bi te pereče probleme rešili, a brez politične volje to žal ni mogoče. Upamo, da bodo tokrat poslanci prisluhnili argumentom in končno uredili področja, ki grenijo življenje obrtnikom in podjetnikom ter zmanjšujejo njihovo konkurenčnost,« pojasnjuje Branko Meh, predsednik OZS.

NSi je v parlamentarno proceduro ponovno vložila zakon, s katerim želi upokojenim obrtnikom in samozaposlenim omogočiti prejemanje polne pokojnine in hkratno zaposlitev za polni delovni čas. V OZS smo prepričani, da ima upokojeni obrtnik pravico prejemati polno pokojnino, saj si jo je prislužil s svojim delom. S tem, da se omejuje upokojene obrtnike, da bi nadaljevali s svojo dejavnostjo in obdržali polne pokojnine, pa država celo spodbuja delo na črno. 

NSi je vložila tudi zakon, s katerim želi na področje regresnih zahtevkov oz. odškodnin ZPIZ-a vnesti več pravičnosti. Trenutno je to področje urejeno tako, da lahko ZPIZ zahteva povračilo stroškov za zdravljenje delavca tudi v primeru, ko delodajalec ni kriv za povzročitev delovne nesreče in je na primer zagotovil ustrezno varnostno opremo in okolje pri delu. Za rešitev problema t.i. regresnih zahtevkov se OZS zavzema že vrsto let. To je tudi letošnja najpomembnejša zahteva v Zahtevah slovenske obrti in podjetništva 2017. V OZS ob tem poudarjamo, da mora delodajalec, ki povzroči nezgodo namenoma, stroške vseh rent in zdravljenj delavca v celoti prevzeti sam.

V OZS pa pozdravljamo tudi predlog, da se bolniška odsotnost v breme delodajalca skrajša s 30 na 15 delovnih dni.

OZS je največja zbornica malega gospodarstva v Sloveniji s polstoletno tradicijo. Je apolitična organizacija, ki pa podpira predloge tistih političnih strank, ki so v korist obrtnikom in podjetnikom.

 

Preberite tudi:

Pišite nam