Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS sindikatom: "V gospodarstvu se ne cedita med in mleko"

19. 04. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Zahteve sindikatov za vnovičen dvig minimalne plače so nerealne in nedopustne. Stanje v slovenskem gospodarstvu še zdaleč ni tako rožnato, da bi lahko vsakih nekaj mesecev zviševali minimalno plačo.

 

»Zahteve sindikatov so za nas nerealne in povsem nesprejemljive. Če sindikati mislijo, da se v gospodarstvu cedita med in mleko, potem se pošteno motijo,« je prepričan Branko Meh, predsednik OZS.

 

V OZS opozarjamo, da je malo gospodarstvo večinoma vezano na domačo potrošnjo, ki pa še vedno ni zadovoljiva oziroma na predkrizni ravni. Dejstvo pa je, da podjetniki in obrtniki, ki uspešno poslujejo, svoje delavce že sedaj dobro plačujejo, saj je v interesu vseh delodajalcev, da so delavci zadovoljni.

 

Zavedati se moramo, da so številna slovenska podjetja pod velikimi pritiski, saj morajo konkurirati na tujih trgih, poleg tega pa sosednje države (Avstrija, Nemčija in Italija) dodatno zaostrujejo pogoje za vstop na njihove trge. Z brezglavim višanjem minimalnih plač bomo tako ogrozili številna delovna mesta, česar bi se morali zavedati tudi sindikati.

 

Na OZS vidimo rešitev v tem, da bi vlada na področju plač sledila politiki, ki bo vzpostavila bolj normalno razmerje med bruto in neto plačami. Neto plače bodo tako višje, delavci bodo dobili več, država pa bo sicer pobrala manj prispevkov in davkov, vendar bo na drugi strani s povečano domačo potrošnjo imela več priliva v državno blagajno. Plače v Sloveniji so namreč še vedno med najbolj obdavčenimi med članicami EU.

 

Preberite tudi