Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Potrošniki odgovorni za vgradnjo neustreznih peči

09. OKTOBER 2019  |   Mira Črešnar

Pred nami je nova kurilna sezona, ko se bomo morali v naših domovih nekaj mesecev dodatno ogrevati. Če ste pred časom na novo vgradili kurilno ali dimovodno napravo in vas je dimnikar ob prvem pregledu opozoril na nepravilnosti, je sedaj skrajni čas, da le te odpravite.  Pri tem je pomembno, da ima kurilna naprava ustrezna dokazila o izpolnjevanju zahtev. Sekcija dimnikarjev pri OZS ob tem opozarja, da so za neustrezne peči odgovorni potrošniki.

 

Pravilno in učinkovito obratovanje kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav nam zagotavlja požarno in zdravstveno varnost, hkrati pa na ta način pri ogrevanju tudi privarčujemo ter manj obremenjujemo okolje. Glavni pogoj za varno obratovanje vseh naštetih naprav je redno opravljanje dimnikarskih storitev skladno s predpisi (redni pregledi, pogostost čiščenja, meritve emisij itd.). »Če pa vaša kurilna naprava med poletjem miruje oz. je ne uporabljate, potem priporočamo, da sistem pred novo sezono pregleda tako dimnikar kot tudi serviser peči. Le tako si boste zagotovili brezhibno obratovanje celotnega sistema,« svetuje predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS Simon Dovrtel. Če svoje peči, dimnike in zračnike redno vzdržujete in jih uporabljate tudi poleti, pred kurilno sezono ni potrebe po posebnih dodatnih ukrepih.

 

Zaradi neustrezne peči so nelogično kaznovani kar potrošniki

Sekcija dimnikarjev pri OZS je že večkrat pristojne organe opozorila, da je skrajno neprimerno, da za nepravilno vgrajeno peč ali peč, ki ne dosega emisij, odgovarja potrošnik. In to težavo tudi tokrat javno izpostavljamo ter hkrati protestiramo, da je v tej zmešnjavi samo dimnikar tisti, ki naj bi za potrebe države in javnega interesa v tržnem sistemu svojo stranko prijavil na inšpekcijsko službo, ker ji je nekdo tretji nepravilno ali vgradil neustrezno peč. Zaradi tega je na mestu poziv, da dimnikarske družbe v tej situaciji uporabnike še vedno strokovno in ustrezno seznanjajo o napakah na napravah, da s tem preprečijo nevarne situacije in zavajanje potrošnikov. Vendar pa naj zaradi protipravne situacije, v kateri se lahko znajde potrošnik v inšpekcijskem postopku, dimnikarji ne odstopajo neurejenih zadev inšpekcijam. Država namreč nestrokovna ravnanja na terenu ne more reševati na način, da dimnikarje sili na lastne stroške prijavljati svoje stranke na inšpekcijo, ki jih potem denarno kaznuje, po drugi strani pa ne uvede strokovnega nadzora nad nestrokovnimi monterji in dimnikarji. »Za nepravilna stanja naj najprej odgovarja tisti, ki je nepravilnost povzročil, in ne potrošnik,« dodaja Dovrtel.

 

Dokler odgovorni v državi nestrokovne vgradnje in prodaje neustreznih peči ne bodo naslovili, velja opozoriti, da za nepravilnosti na napravah očitno odgovarja samo potrošnik, čeprav jih sam ne povzroči. Zato v Sekciji dimnikarjev pri OZS svetujemo, da zaradi varnosti, varovanja okolja ter zaradi zaščite lastnih interesov, potrošniki dimnikarske storitve omogočite samo tistim dimnikarskim družbam, ki storitve izvajajo strokovno, v interesu potrošnikov in ki opozarjajo na nepravilnosti. Na pozitivni zapisnik dimnikarja pa velja vezati tudi prevzem kurilne naprave.

 

Centralne peči na drva, pelete ali sekance morajo dosegati razred 5

Z avgustom 2019 je stopil v veljavo nov predpis, ki ponovno določa, katere kurilne naprave je dovoljeno prodajati in vgrajevati. Še bolj natančno bo to opredelila evropska uredba, ki stopi v veljavo 1. januarja 2020. Če kupujete novo centralno peč na drva, pelete ali sekance, se ob tem prepričajte, da peč po standardu SIST EN 303-5 dosega razred 5. Posebna pozornost je potrebna predvsem pri pečeh, ki imajo prigrajen peletni gorilnik, in je v peči možno kuriti tudi drva. Takšne peči so v večini primerih neustrezne, še posebno če so cenejše. Peč mora imeti pisno dokazilo o izpolnjevanju zahtev za vsako vrsto goriva posebej, torej za drva, pelete in sekance ločeno. Zato je tako težko prodajati peč, ki bi izpolnjevala zahteve za vsa goriva (celo na plin in El kurilno olje) in bi bila hkrati cenejša, kot specialna peč na eno vrsto goriva. Laboratorijski testi in razvoj sta izjemno draga, zato ne nasedajte zavajajočim in poceni ponudbam. Ključno vlogo pri nadzoru pa imata še vedno Tržni inšpektorat, Inšpektorat za okolje in prostor ter Gradbena inšpekcija.

 

Preberite tudi:

Pišite nam