Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Pravilnik o poklicnih boleznih lahko ogrozi slovenska podjetja

25. APRIL 2018  |   Mira Črešnar

Obrtniki in podjetniki svarijo, da bi sprejetje Pravilnika o poklicnih boleznih lahko ogrozilo obstoj njihovih podjetij. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je zato danes ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc ponovno opozorila, da se delodajalske organizacije s pravilnikom v takšni obliki ne strinjajo in da se mora najprej urediti preostala področja v zdravstveni in pokojninski zakonodaji.

 

Člani upravnega odbora OZS, obrtniki in podjetniki, so zgroženi, saj naj bi ministrica za zdravje želela pravilnik o poklicnih boleznih sprejeti še pred volitvami. Čemu in zakaj takšno hitenje, se sprašujejo obrtniki in podjetniki, ki menijo, da se ministrica očitno ne zaveda škodljivih posledic za gospodarstvo. Nov pravilnik o poklicnih boleznih namreč zajema tudi tiste bolezni, ki lahko nastanejo izven delovnega okolja. Delodajalci so prepričani, da jih želi država s tem pravilnikom še dodatno obremeniti.

 

S sprejetjem neusklajenega pravilnika, ne da bi se predhodno sprejela in uredila preostala področja zdravstvene in pokojninske zakonodaje (predvsem Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju), se lahko gospodarskim subjektom povzroči nepopravljiva škoda. V današnjem protestnem pismu ministrici so obrtniki in podjetniki ponovno opozorili, da sprejemamo pravilnik brez natančne simulacije postopkov ugotavljanja poklicnih bolezni in brez ocene finančnih posledic tako za javno zdravstveno blagajno kot tudi gospodarstvo.

 

V OZS razumemo težnjo po ureditvi področja, pričakujemo pa tudi nadaljnje usklajevanje pri pripravi pravilnika, h kateremu smo delodajalske organizacije že podale ustne in pisne pripombe, ki žal niso bile upoštevane. Želimo pa jasno opozoriti, da sprejetje tega pravilnika v trenutni situaciji prinaša preveč pasti in tveganj.

Preberite tudi:

Pišite nam