Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Predlog davčnih sprememb brez soglasja ESS

18. SEPTEMBER 2019  |   Mira Črešnar

Na včerajšnji seji Ekonomsko-socialnega sveta socialni partnerji niso dosegli soglasja glede načrtovanih davčnih sprememb. OZS je na seji nasprotovala obremenitvi gospodarstva in izrazila svoje nestrinjanje glede nadaljnjih pogajanj, saj je že obstoječi predlog kompromis za delodajalce.  

Ministrstvo za finance je po preučitvi predlogov in pripomb v okviru javne razprave in po sestanku pogajalske skupine predlog davčnih sprememb spremenilo: razbremenitev pri dohodnini bo nekoliko manjša od sprva predvidene, stopnja davka od dohodkov pravnih oseb pa se v letu 2020 še ne bo zvišala (predlog je bil iz 19% na 20%), medtem ko zvišanje stopnje obdavčitve kapitalskih dobičkov ostaja.

"Izjemno pomembno se nam zdi, da se stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ne zviša z 19 na 20 odstotkov, da bomo lahko razvijali podjetja in bodo lahko naši zaposleni dobili višje plače," je na seji poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Potem ko je UMAR prejšnji teden znižal pričakovano gospodarsko rast Slovenije s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 ter s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je sklenila vlada znižati proračunske odhodke za skupaj 100 milijonov evrov.

Glede na poslabšanje gospodarskih napovedi pa se zdi predsedniku Mehu prav, da se poraba zmanjša. "Mislim, da je prav, da pride manj sredstev na ministrstva. Ta imajo veliko sredstev, največ v zgodovini Slovenije, in verjamem, da bodo lahko optimalno delovala tudi ob zmanjšanju proračuna," je dejal.

Vlada bi morala te predloge potrditi na četrtkovi seji in jih poslati v sprejetje državnemu zboru, da bi bili sprejeti še letos in uveljavljeni s 1. januarjem 2020. Vendar pa je Bertoncelj socialnim partnerjem predlagal dodatna pogajanja, kar je po oceni delodajalcev nepotrebno, saj je že obstoječi predlog za delodajalce kompromis.

Preberite tudi:

Pišite nam