Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Predlog ureditve dvojnega statusa upokojenih obrtnikov gre v pravo smer

14. MAREC 2019  |   Mira Črešnar

Izhodišča za spremembo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju med drugim ponujajo rešitev problema dela upokojenih obrtnikov in podjetnikov. Glede na predlog, naj bi upokojeni obrtniki prejemali celotno pokojnino, hkrati pa bi lahko nadaljevali dejavnost in plačevali zakonsko določene davke in prispevke. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ugotavljamo, da gre predlog v pravo smer, saj odgovarja želji zbornice po ureditvi dvojnega statusa upokojencev, kar je že več let tudi ena od zahtev slovenske obrti in podjetništva.

V OZS smo v preteklosti večkrat poudarjali, da je nujno najti sistemsko rešitev, ki bi upokojencem omogočala nadaljevanje dejavnosti, če si tega želijo, in prejemanje zaslužene pokojnine v celoti. Prepričani smo, da bi morala država spodbujati tiste upokojene obrtnike, ki želijo ostati delovno aktivni, ne pa, da jih omejuje in celo spodbuja k delu na črno.

Nesmiselno se nam zdi, da mora obrtnik oziroma podjetnik svojo dejavnost kot s.p. zapreti, če hoče uveljaviti polno pokojnino, kar je še posebej nerodno, če ima zaposlene delavce, ki jim na ta način zagotavlja tudi socialno eksistenco in zanje odvaja ustrezne prispevke v blagajne javnih zavodov.

Glede na to nas veseli, da je pristojno ministrstvo v izhodiščih za spremembo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju med drugim predvidelo možnost, da bi upokojenci lahko nadaljevali dejavnost, ob tem, da bi, predvsem v izogib očitkom o nelojalni konkurenci, še naprej plačevali predpisane dajatve.

V OZS smo prepričani, da bo rezultat take rešitve več sredstev v proračunu, več davkov iz naslova dohodnine, DDV, več prispevkov za ZPIZ in druge inštitucije, večja bo socialna varnost upokojencev, večje bo njihovo zadovoljstvo in ne nazadnje bo manj sive ekonomije.

»Glede na to, da smo si na OZS dolgo prizadevali, da zagotovimo ureditev dvojega statusa upokojenih obrtnikov, smo zadovoljni, da bomo dobili urejen status upokojenih obrtnikov, ki bo primerljiv s statusi v drugih državah EU, na primer v Nemčiji ali Avstriji. Ugotovimo lahko še, da je začela sedanja vlada spoštovani tisto, kar nam je obljubila pred volitvami, kar nas zelo veseli,« je ob tem dejal predsednik OZS Branko Meh.

Kljub temu, da gre predlog pristojnega ministrstva po našem mnenju v pravo smer, moramo poudariti, da bomo o bolj konkretnih vplivih, ki bi jih omenjeni predlog imel na posameznega upokojenega obrtnika, lahko govorili šele, ko bomo v rokah imeli predlog sprememb zakona v celoti.

Preberite tudi:

Pišite nam