Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Prevozniki in ministrstvo skupaj za izboljšanje pogojev v prevozništvu

16. MAJ 2018  |   Mira Črešnar

Sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, GZS in Ministrstvo za infrastrukturo so danes podpisali dogovor za izboljšanje pogojev na področju avtoprevozniške dejavnosti, zlasti na področju subvencij za nabavo ekoloških vozil in na področju gradnje manjših logističnih centrov.

Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS, je ob podpisu dogovora poudaril pomen prevozniške dejavnosti: »Promet organsko raste, blagovni tokovi se krepijo in to mora Republika Slovenija izkoristiti.«

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa je dejal, da je sporazum plod sodelovanja med OZS, GZS in ministrstvom in da si želijo ohranjati konkurenčnost avtoprevozniškega sektorja v Sloveniji. »Ta logistična panoga v Sloveniji predstavlja pomemben delež gospodarstva in pomembno prispeva h gospodarski rasti,« je pojasnil.

V dogovoru so med drugim zapisali, da bo DARS v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo po uvedbi elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku izvedel potrebne aktivnosti za uvedbo posebnega cestninskega razreda za dvoosna vozila nad 3.500 kg največje dovoljene mase. Poseben cestninski razred bo uveden v letu 2019.

Z dogovorom uvajajo dodatne možnosti spodbud za nabavo ekoloških vozil, olajšave za nakup pnevmatik višjega energijskega razreda, spodbude za predelavo in nakup tovornih vozil ali avtobusov na dvogorivni sistem ter nakup električnih avtobusov. Ministrstvo se v dogovoru tudi zavezuje, da bo spodbujalo nadaljnje aktivnosti glede varovanih parkirišč v okviru svojih pristojnosti.

Dogovorili so se tudi glede sodelovanja pri izgradnji malih logističnih centrov ter sodelovanje pri prilagajanju oz. urejanju tovornega prometa na lokalnih cestah skupaj z direkcijo za infrastrukturo.

Preberite tudi:

Pišite nam