Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Prevozniki za drugi tir, vendar ne na njihov račun

02. OKTOBER 2017  |   Mira Črešnar

Sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sta minulo soboto v Ljubljani organizirali veliko strokovno in družabno srečanje prevoznikov in prevozniških družin. Prevozniki so na srečanju izrazili podporo izgradnji drugega tira, vendar pa ne želijo, da se financira iz njihovih žepov. Na srečanju, ki se ga je udeležilo več kot 1000 prevoznikov in njihovih družin, so prevozniki ponovno dokazali, da ostajajo enotni in povezani. 

 

»To je prvo druženje slovenskih prevozniških družin, katerega namen je, da se povežemo in da dokažemo, da smo enotni,« je uvodoma dejal predsednik Sekcije za promet pri OZS Peter Pišek.

 

Prevozniki so bili na srečanju enotni, da so za izgradnjo drugega tira, vendar naj se ne financira iz njihovih lastnih žepov. »Če bomo šli s tem tempom naprej, se čez pet ali deset let ne bomo mogli več premakniti iz Ljubljane v Koper. Drugi tir je nujen, sicer bo Slovenija obstala,« je prepričan avtoprevoznik Borut Lemut. »Drugi tir bi moral biti že zdavnaj, ne da bi mi prevozniki za to sploh vedeli,« pa je dejal Bogdan Semenič, avtoprevoznik iz Ajdovščine.

 

Po besedah resornega ministra Petra Gašperšiča imajo s prevozniki vzpostavljen konstruktiven dialog, na ministrstvu pa si prizadevajo iskati rešitve, ki lahko doprinesejo k večji konkurenčnosti slovenskega prevozništva.

 

Slovenska družinska podjetja, tudi prevozniška, so večinoma majhna, vseeno pa ustvarijo kar tri četrtine dodane vrednosti slovenskih podjetij in delovnih mest. V strokovnem delu srečanja so za obiskovalce pripravili predavanje o prenosu lastništva podjetij na mlajše generacije, predstavitev prihodnosti digitalizacije v transportni dejavnosti in predstavitev elektronskega cestninjenja v Sloveniji od 2018.

 

Prevoznike je obiskal in nagovoril tudi predsednik RS Borut Pahor, za glasbeno popestritev pa je poskrbel ansambel Modrijani.

 


 

Preberite tudi:

Pišite nam