Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Prihodnji ponedeljek vrata odpirajo vse trgovine, gostinski lokali in avtošole

14. MAJ 2020  |   Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni, da bodo prihodnji ponedeljek, 18. maja, svoja vrata odprle vse trgovine, gostinski lokali, manjši nastanitveni obrati, določene dejavnosti pa bodo lahko znova izvajale tudi avtošole. Obenem pa poudarjamo, da bo obseg poslovanja še vedno omejen, zato naj vlada v PKP3 zagotovi pomoč vsem tistim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela.

Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato je vlada včeraj z odlokom omogočila opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, razen nekaterih storitev na področju turizma. ”Četudi se večina dejavnosti odpira, pa je vprašanje, ali bodo naši obrtniki in podjetniki poslovali v takšnem obsegu kot so pred korona krizo. Prav zato si želimo, da bo vlada v tretjem protikoronskem paketu upoštevala naše predloge, in sicer, da se za panoge, ki jih je epidemija najbolj prizadela, podaljšajo ukrepi do konca leta 2020. Naš cilj mora biti ohranitev podjetij in delovnih mest,” opozarja Branko Meh, predsednik OZS.

Opravljanje dejavnosti je mogoče le ob upoštevanju že obstoječih navodil, ki so objavljena na spletni strani NIJZ, saj gre pri vseh navodilih za spoštovanje enakih splošnih ukrepov, že obstoječa in objavljena priporočila pa se lahko smiselno uporabljajo tudi širše. V OZS smo sicer na NIJZ že poslali pobude, naj bodo ukrepi življenjski. 

 Z odlokom se ohranja minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur. Ti lahko obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo, pri čemer upoštevajo, da so prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih, zaprte. V prodajalnah so vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni.

Še vedno pa je prepovedano ponujanje naslednjih storitev nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,wellness in fitness centrov,bazenov in vodnih aktivnosti, diskotek in nočnih klubov.

Vrata odpirajo tudi avtošole

Z 18. majem se omogočijo nekatere dejavnosti, ki jih opravljajo avtošole. Te naloge so usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil, izvajanje programa dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo in programa izobraževanja ter dodatnega usposabljanja izvajalcev programov dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in za varno vožnjo. Med naloge, ki jih bo ob omejitvah mogoče opravljati, sodijo tudi izvajanje usposabljanja in preizkusa znanja za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu, rednega usposabljanja za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij, začetnega in obnovitvenega usposabljanja voznikov za prevoz nevarnega blaga, osnovnega in obnovitvenega strokovnega usposabljanja ter preizkusa usposobljenosti spremljevalcev izrednih prevozov, usposabljanja in preverjanja usposobljenosti za varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter izvajanje izobraževanja in dodatnega usposabljanja učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje, usposabljanja za ocenjevanje na vozniškem izpitu in dodatnega usposabljanja ocenjevalcev na vozniškem izpitu, edukacijskih in psihosocialnih delavnic, osnovnega in obdobnega strokovnega usposabljanja ter preverjanja usposobljenosti presojevalcev varnosti cest, preventivnih programov, kampanj in akcij za varnost cestnega prometa na javnih krajih ter vozniških izpitov.

Z  odlokom se prav tako določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca 2020 do 17. maja 2020, podaljša do 30. junija 2020, ter da se veljavnost izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi prepovedi potečejo od 21. marca 2020 do 17. maja 2020, podaljša do 30. junija 2020.

Prav tako se določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi nezmožnosti izpolnitve obveznosti zaradi prepovedi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov potečejo po sprostitvi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev s področja voznikov (torej od 18. maja 2020) do 17. junija 2020, podaljša do 30. junija 2020. 

 

Preberite tudi:

Pišite nam