Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

S prijavo izvajalcev manj dela na črno v gradbeništvu

25. APRIL 2018  |   Mira Črešnar

Gradbinci, instalaterji in energetiki, združeni v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, si želijo, da bi investitorji še pred začetkom gradnje navedli podatke o izvajalcih, s čimer bi preprečili delo na črno in omogočili lažji nadzor nad izvedbo del.

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno razpravo dalo osnutek Pravilnika o dokumentaciji in obrazcih za postopke povezane z graditvijo objektov. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je skupaj s strokovnimi sekcijami s področja gradenj ministrstvu predlagala, da mora investitor ob začetku gradnje navesti podatke o izvajalcih del, s čimer bi bistveno prispevali k ureditvi razmer na tem področju, manj bo dela na črno, lažji pa bo tudi nadzor na izvajanjem del. Pred začetkom gradnje naj se navede izvajalce za gradbena dela, zaključna gradbena dela, strojne inštalacije in elektro inštalacije. V primeru, ko bo dela na določenem delu objekta investitor izvajal sam, pa naj bo investitor ta dela predhodno navede.

O takšni ureditvi evidentiranja izvedbe del pri gradnjah objektov so se gradbinci pri OZS že dogovarjali z ministrstvom. Zaradi uzakonjene razširitve gradnje za lastne potrebe, ki ji je OZS sicer nasprotovala, bi to področje sicer postalo neobvladljivo.

Preberite tudi:

Pišite nam