Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Tri četrtine obrtnikov in podjetnikov se sooča s pomanjkanjem kadra

04. JANUAR 2019  |   Mira Črešnar

Tri četrtine obrtnikov in podjetnikov v svojih podjetjih občuti pomanjkanje usposobljene delovne sile. Večina je za ponovno regulacijo poklicev in dejavnosti, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost ljudi. 42 odstotkov vprašanih pa meni, da bo Vlada Marjana Šarca storila več za malo gospodarstvo kot prejšnje vlade. To je med drugim pokazala anketa Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), v kateri je sodelovalo 510 obrtnikov in podjetnikov.

Hudo pomanjkanje usposobljenega kadra v svojih podjetjih občuti kar 75 odstotkov vprašanih, zato od vlade pričakujejo ustrezne sistemske rešitve.

V pripravi je tudi zakon o davku na nepremičnine. Večina, to je 96 odstotkov vprašanih, podpira predlog OZS, da nepremičninski davek ne sme biti višji od sedanjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

V Sloveniji smo leta 2013 deregulirali nekatere obrtne poklice in dejavnosti. 94 odstotkov anketirancev meni, da bi morali ponovno regulirati dejavnosti in poklice, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost ljudi.

V anketi smo obrtnike in podjetnike tudi vprašali, katera zakonodajna sprememba se jim zdi najbolj nujna. Najbolj pomembna se jim zdi zakonodajna sprememba glede bolniških nadomestil, in sicer da breme nadomestil v času bolniške odsotnosti preide z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po 20 koledarskih dneh (sedaj je 30 delovnih dni). Na drugem mestu po pomembnosti je razbremenitev stroškov dela s spremembo zakona o dohodnini. Tretja najbolj nujna zakonodajna sprememba je drugačna ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu (t.i. regresni zahtevki). Na četrtem mestu pa je drugačna ureditev statusa upokojenih obrtnikov na način, da bi upokojeni obrtniki in podjetniki lahko nadaljevali s svojo dejavnostjo tudi po upokojitvi in ob tem ohranili polno pokojnino.

Minilo je več kot 100 dni delovanja Vlade Marjana Šarca. 42 odstotkov anketirancev ocenjuje, da bo ta vlada naredila več za obrtnike in podjetnike v primerjavi s prejšnjimi vladami.

Anketo je OZS izvedla med svojimi člani med 27. 12. 2018 in 3. 1. 2019, v njej pa je sodelovalo 510 oseb.

Preberite tudi:

Pišite nam