Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ukrep čakanja na delo lahko reši številna delovna mesta

28. MAJ 2020  |   Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ponovno poudarjamo, da je ukrep čakanja na delo za številne obrtnike in podjetnike edina ustrezna rešitev, ki bo pripomogla k ohranitvi delovnih mest. Poslanci Državnega zbora bodo jutri sprejemali tretji protikoronski paket, zato v OZS pozivamo, da se ukrep čakanja na delo podaljša in naj velja za vse prizadete panoge, ne le za turizem in gostinstvo.

»OZS je bila edina delodajalska organizacija, ki je pred dvema tednoma na Brdu pri Kranju na srečanju s predsednikom vlade opozarjala, da ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za mnoge ne bo zadostna rešitev, saj dela še nekaj časa ne bo dovolj. V OZS smo zato tudi predlagali, da naj se ukrep čakanja na delo podaljša in velja za vse prizadete panoge, ne le za turizem in gostinstvo,« pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh, ki je že tedaj izrazil bojazen, da bi shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa lahko povozila ukrep čakanja na delo. Meh je zato predlagal, da bi morala podjetja sama izbrati ali skrajšanje delovnega časa ali čakanje na delo. OZS prav zato tudi ni želela podpisati skupne izjave delodajalskih organizacij, v kateri so kot edini ukrep na področju trga dela izpostavile prav subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

Posledice epidemije koronavirusa občutijo v praktično vseh panogah. Številna podjetja se soočajo s pomanjkanjem dela in upadom naročil, zato v OZS apeliramo, da vlada podaljša ukrep čakanja na delo za vse prizadete panoge. Ukrep bi po naši oceni pomagal tudi izvoznikom, ki so dobesedno odvisni od situacije na tujih trgih. Nekateri naši člani beležijo celo 80-odstotni upad naročil za prihodnje tri mesece. V takšnih primerih bi bil to najprimernejši ukrep, saj dela za vse delavce enostavno ne bo. »V Sloveniji imamo že več kot 90 tisoč brezposelnih, v interesu vseh nas mora biti, da se ta številka ne povečuje,« še dodaja Meh.

Delodajalci ne želijo odpuščati

Obrtniki in podjetniki, naši člani, nam vsak dan sporočajo, da si želijo ohraniti delovna mesta in zaposlene, saj dobre delavce težko dobiš. In ko bo »korona« krize enkrat konec, bodo delavci še kako pomembni za vnovičen zagon slovenskega gospodarstva. 

Da bi morali ukrep čakanja na delo podaljšati in da bi moral veljati za vse prizadete panoge, pa so menili tudi člani Upravnega odbora OZS, ki so o ukrepih v PKP3 razpravljali na torkovi seji. Člani so obenem pozvali vlado, da se oblikuje tudi PKP4. Več tukaj.

 

Preberite tudi:

Pišite nam