Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ukrepi Levice diskriminatorni do obrtnikov in podjetnikov

20. MAREC 2019  |   Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pred današnjim podpisom sporazuma o sodelovanju z Levico opozarjamo, da bomo z dodatnimi obremenitvami gospodarstva na slabšem vsi državljani Republike Slovenije. Obenem pozivamo, da se bolniško nadomestilo od četrtega dneva dalje omogoči tudi samozaposlenim v obrti in podjetništvu, ne zgolj samozaposlenim v kulturi.

»Če je Levica res socialna, tako kot trdi, potem mora biti socialna za vse državljane, ne le za posamezne skupine. Samozaposleni obrtniki in podjetniki so skoraj mesec in pol prepuščeni sami sebi, če zbolijo. Kljub temu, da so nezmožni za delo, morajo v tem času plačati vse prispevke državi. Diskriminatorno je, da Levica problem zdravstvenega varstva rešuje zgolj za samozaposlene v kulturi,« poudarja Branko Meh, predsednik OZS.

Ukrepi, ki izhajajo iz sporazuma z Levico, so po naši oceni usmerjeni predvsem v dvig pravic delavcev, pogrešamo pa ukrepe, ki bi vzpostavili bolj stimulativno okolje za gospodarstvo. 

Ob pomanjkanju kvalificiranega kadra tako ne pristajamo na dvig minimalnega nadomestila za brezposelnost, ker brezposelni v tem primeru ne bi bili stimulirani za čimprejšnjo zaposlitev.

Nasprotujemo tudi predlagani širitvi definicije delovnega razmerja, saj je treba upoštevati dejstvo, da niso vse sodobne oblike dela prekarne.

Ne pristajamo tudi na dodatno obremenitev podjetij s povečanjem davka od dohodkov pravnih oseb postopoma v treh letih na  22 %. Prav tako ne pristajamo na višjo prispevno stopnjo delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

V OZS ob tem ponovno poudarjamo – če bo šlo dobro gospodarstvu, bo šlo dobro vsem državljanom Republike Slovenije. Ob napovedanem ohlajanju gospodarstva  moramo biti na tem področju še toliko bolj previdni, saj bi določeni ukrepi lahko imeli negativne posledice za slovensko gospodarstvo, s tem pa za celotno državo.

Pišite nam