Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SEJA UO OZS

UO OZS: »V malem gospodarstvu ni rekordnih dobičkov«

28. 05. 2024
Avtor: Mira Črešnar
SEJA UO OZS

Obrtniki in podjetniki so na današnji seji Upravnega odbora OZS odločno zavrnili tezo o rekordnih dobičkih podjetij, ki jo je minuli teden na 19. Forumu obrti in podjetništva izpostavil predsednik vlade. Obrtniki in podjetniki nismo beležili rekordnih dobičkov v minulem letu, smo pa imeli rekordne cene električne energije in obrestne mere, so bili na seji soglasni člani UO OZS.

 

Blaž Cvar, predsednik OZS, je uvodoma izpostavil, da so pričakovanja po forumu precejšnja. »Nakazane so bile obljube, da se bodo določene stvari spremenile na bolje. Uspeh za nas bo, ko bomo dosegli pozitivne premike. Predsednik vlade je na forumu med drugim izpostavil rekordne dobičke podjetij. AJPES je pred kratkim predstavil dobičkonosno poslovanje podjetij, a moramo jasno povedati, da to ne velja za malo gospodarstvo. Tu gre predvsem za dobičke farmacevtskih podjetij, za podjetja iz energetskega sektorja itd.,« je pojasnil Cvar, ki meni, da je treba uspešna podjetja nagraditi, ne pa kaznovati v obliki novih davčnih obremenitev.

Podpredsednik OZS in predsednik sekcije prevoznikov pri OZS Peter Pišek pa je v zvezi s tem dejal: »Predsednik vlade je na forumu izpostavil rekordne dobičke v podjetjih. Visokotehnološka podjetja spoštujem, a brez obrtnikov in podjetnikov gospodarstva ni. Tudi v sektorju prevozništva imamo še vedno številna odprta vprašanja, tako da tudi pri nas ni vse urejeno. Rekordne dobičke so lahko imele banke, farmacevtska podjetja, ne pa mi v malem gospodarstvu.«

Da se preveč govori samo o visokotehnoloških podjetjih, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost, pa je menil podpredsednik OZS in predsednik sekcije gradbincev pri OZS Zoran Simčič. »Premier je omenjal visokotehnološka podjetja in start up-e, ni pa omenjal nas, malih obrtnikov in podjetnikov, ki smo najštevilčnejši segment gospodarstva«.

»Obrtniki in podjetniki smo vlagali v raziskave in razvoj, imeli smo rekordne cene električne energije in obrestnih mer, s tem pa smo pripomogli bankam k ustvarjanju dobičkov,« pa je na seji poudaril predsednik DS RS Marko Lotrič. »Država je tudi z našo pomočjo dobila denar, ki je potreben za zagotavljanje socialne države«, je še dejal Lotrič.

Obrtniki in podjetniki so ob robu seje izrazili pričakovanje, da bodo letošnje najpomembnejše zahteve, ki jih je OZS predstavila na forumu, čim prej realizirane.

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite tudi