Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Upravni odbor OZS dal zeleno luč za veto Državnega sveta na zakon o vajeništvu

25. 04. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Člani upravnega odbora OZS so na današnji seji soglašali, da državni svetnik Alojz Kovšca preko Državnega sveta RS vloži veto na zakon o vajeništvu. Ta po mnenju obrtnikov in podjetnikov še vedno ni dovolj stimulativen za delodajalce, saj predvideva bolniško nadomestilo vajencem ter ne zagotavlja nadomestila delodajalcem po izteku pilotnega projekta leta 2022.  

”Strateški cilj, da je vajenec zaposlena oseba, ni tudi cilj delodajalcev. Moti nas tudi to, da se v zakon o vajeništvu vključuje odrasle osebe. Sindikati bi s tem zakonom dobili reprezentativnost. Bojim se, da po končanem pilotnem projektu tega nadomestila ne bomo dobili in bomo delodajalci v celoti krili stroške izobraževalnega procesa vajencev,” je na današnji seji pojasnil Alojz Kovšca, državni svetnik.

Delodajalec bo po obsotoječem predlogu zakona dolžan vajencu v času praktičnega usposabljanja z delom izplačati nadomestilo vajeniške nagrade v višini 100 odstotkov vajeniške nagrade za ves čas upravičene odsotnosti, kar je za delodajalce povsem nesprejemljivo.

V OZS ponovno opozarjamo, da pri vajeništvu ne gre za delovno razmerje, saj ima vajenec status dijaka. Vajeniška nagrada naj se vajencu izplačuje samo za čas, ko se praktično usposablja z delom. Nikakor pa ne more vajenec prejemati nagrade v primeru odsotnosti zaradi bolezni.

Poleg tega pa v OZS nasprotujemo tudi 24. členu, ki določa, da se vajenec ne sme praktično usposabljati z delom ob nedeljah in ob praznikih, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi. Vajenec bi se smel v določenih dejavnostih (gostinstvo, gradbeništvo, živilska dejavnost), v katerih se zaradi narave dela ne more zagotoviti izobraževanja v rednem delovnem času, izjemoma usposabljati tudi ponoči, ob nedeljah in praznikih ter z zakonom določenih dela prostih dnevih. Sporno se nam zdi tudi, da je vajeništvo v izrednem izobraževanju umeščeno v ta zakon.

Današnja seja Upravnega odbora OZS je potekala v Murski Soboti pri aktualnem Obrtniku leta g. Štefanu Pavlinjeku, lastniku podjetja ROTO. G. Pavlinjek je članom UO pokazal proizvodnjo in predstavil svoje podjetje, ki proizvaja kar 4000 različnih izdelkov in jih izvaža  na 52 trgov po svetu. 

 

Preberite tudi