Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SOCIALNI DIALOG

V OZS obžalujemo neuspešen poizkus obuditve socialnega dialoga

19. 10. 2023
Avtor: Mira Črešnar
SOCIALNI DIALOG

V  Obrtno-podjetniški zbornici  Slovenije (OZS) obžalujemo, da je padel v vodo poizkus ponovne vzpostavitve socialnega dialoga. Slednjega smo skušali obuditi v sklopu pogovorov z ministrom za delo na temo novele zakona o delovnih razmerjih. Z razočaranjem ugotavljamo, da za sindikate ni bilo dovolj, da bi delodajalci pristali na kompromisni predlog besedila osnutka novele, ki bi poleg dveh EU direktiv vključeval še 13 členov zakona.

Sindikati so namreč v pogovorih, ki so se odvijali minuli torek in sredo, zahtevali še soglasje k vsem šestim členom iz koalicijske zaveze, na kar pa delodajalci nismo mogli pristati. V OZS smo pokazali veliko dobre volje, da se ponovno vzpostavi socialni dialog. A pogovori na temo ZDR so žal pokazali, da gre pri poizkusu obuditve socialnega dialoga zgolj za enosmerno komunikacijo, saj smo se pogovarjali le o predlogih sindikatov in Levice, ne pa tudi o predlogih delodajalcev.

Kljub temu, da se o naših predlogih ministrstvo in sindikati niso želeli pogovarjati, smo se strinjali, da se nekatere pravice zaposlenih uredijo z novelo ZDR že v naslednjih dneh. To pomeni, da se ZDR ne bi spreminjal le z vnosom dveh EU direktiv, ampak bi se uredile tudi denimo pravice pri ugovoru na pisno opozorilo pred odpovedjo in položaj agencijskih delavcev. Vse to za sindikate in resorno ministrstvo ni bilo dovolj. Kaplja čez rob pa je bil člen, ki govori o sindikalnih zaupnikih, po katerem bi ti zaupniki dobili večjo zaščito v primerjavi z ostalimi zaposlenimi. V OZS menimo, da to ni ključna vsebina, ki bi jo morali ministrstvo in sindikati spraviti skozi zakonodajni proces po nujnem postopku. Status sindikalnih zaupnikov bi lahko namreč urejali kasneje, v drugem krogu pogajanj, ko bi se obravnavalo tudi predloge delodajalcev.

V OZS ocenjujemo, da smo delodajalci pokazali veliko dobre volje in pripravljenosti na dialog ter iskanje kompromisov. »Vsekakor pa menimo, da se vlada ne bi smela pustiti izsiljevati sindikatom. Da sindikati sedaj krivijo delodajalsko stran za neuspeh pri »pogajanjih« o noveli ZDR, pa je čisto zavajanje javnosti. Kdo tukaj koga izsiljuje in grozi z odhodom na ulice? Smo to delodajalci ali sindikati?,« je ob tem oster predsednik OZS Blaž Cvar.

V želji, da bo gospodarstvo imelo ugodne pogoje za poslovanje ter zadovoljne zaposlene, si bomo v OZS še naprej prizadevali iskati rešitve v dobrobit celotne družbe. Ob tem opozarjamo, da je potrebno v časih, ko se podjetja soočajo z upadom naročilom in ko se gospodarstvo ohlaja, sprejemati takšne zakone, ki bodo podjetja razbremenila, ne pa prinašala dodatne obremenitve za gospodarstvo. Le če bomo imeli uspešno gospodarstvo, bomo lahko zagotavljali delovna mesta in blaginjo za vse!

Preberite tudi