Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Z ukrepi za pomoč gospodarstvu ne smemo zamuditi!

19. MAREC 2020  |   Mira Črešnar

Če so ukrepi, ki smo jih predlagali še prejšnji vladi pred dvema tednoma delovali za državo nesprejemljivo, smo danes soočeni z realnostjo, da so ti ukrepi še premalo obsežni in učinkoviti. Zavedamo se, da je najprej potrebno poskrbeti, da zdravstvo in infrastruktura lahko delujeta, a ob tem je ključno, da se tudi gospodarstvu zagotovi nujno potrebno pomoč.  

 

»Vsi v državi se moramo zavedati, da je predvsem od kondicije gospodarstva odvisno, kako hitro si bomo po končani epidemiji opomogli in spravili življenje v normalne okvirje,« poudarja Branko Meh, predsednik OZS.   

 

Pozdravljamo prizadevanja države, hkrati pa zahtevamo, da se čim prej pomiri obrtnike in podjetnike in se jim predstavi bistveno bolj celovite ukrepe, kot so trenutne rešitve interventnih zakonov. Pomoč se mora zagotoviti v milijardah in to ne zgolj v obliki kreditov. Mala podjetja in samozaposleni, ki so hrbtenica našega gospodarstva, so v tej kritični situaciji najbolj na udaru.

 

Vsem podjetjem in samostojnim podjetnikom, ki imajo z odlokom prepoved opravljanja dejavnosti, je potrebno zagotoviti, da breme plač delavcev preide v celoti na državo. Enako velja za samozaposlene – ti morajo ob oprostitvi plačila davkov in prispevkov dobiti tudi neko nadomestilo za čas, ko svoje dejavnosti ne smejo opravljati. Predlagamo ustanovitev kriznega sklada, iz katerega se bo črpalo sredstva za pomoč vsem tem skupinam.

 

Interventni zakon o čakanju delavcev na delo doma pride v poštev za podjetja, ki še poslujejo, a so zaradi trenutne situacije nezmožna zagotoviti delo vsem zaposlenim. In tudi pri tem zakonu mora država nase prevzeti bistveno večje breme. Tistim, ki pa sploh ne morejo poslovati, pa takšen ukrep ne koristi. Stroški podjetja, tudi če je to zaprto, niso le plače zaposlenih in krediti, ampak so tu še drugi stroški, ki jih podjetje mora plačevati. Če je želja, da se ohrani čim več delovnih mest, iskrena, potem je potrebno, da se vsem, ki jim ni dovoljeno poslovati, pomaga na način, da država prevzame vsaj celotno breme stroškov plač.

 

»Če nič ne zaslužiš, ne moreš nič plačati,« opozarja predsednik Branko Meh. Hkrati dodaja, da tisti, ki mislijo, da imajo mikro in mala podjetja več tisoč evrov rezerv, da lahko nosijo vso to breme, nimajo prave slike o razmerah v drobnem gospodarstvu. Sosednja Avstrija je v zadnjih dveh dneh sprejela ukrepe in več milijard evrov pomoči namenila panogam, ki so morale prenehati s poslovanjem. Zgledu Avstrije bi morala slediti tudi Slovenija.  

 

 

 

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam