Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Znani nominiranci za Obrtnika in Podjetnika leta 2019

07. NOVEMBER 2019  |   Mira Črešnar

Letošnja podelitev prestižnih priznanj Obrtnik leta 2019 in Podjetnik leta 2019 se bo odvila v okviru slovesnosti ob praznovanju 50-letnice Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki bo 5. decembra v Grand hotelu Union v Ljubljani. Častni pokrovitelj dogodka, na katerem bomo razglasili tudi najstarejšega obrtnika leta ter podelili mojstrske diplome, je predsednik RS Borut Pahor.

»Letošnja podelitev najvišjih zborničnih priznanj bo še posebej slavnostna, saj bomo hkrati obeležili tudi 50-letnico obstoja stanovske organizacije slovenskih obrtnikov in podjetnikov,« ob tem pojasnjuje Branko Meh, predsednik OZS.

7. decembra 1969 je dvanajst združenj obrtnikov z območij Celja, Cerknice, Jesenic, Kopra, Kranja, Ljubljane, Ljutomera, Murske Sobote, Novega mesta, Radovljice, Tržiča, društvo posavskih obrtnikov iz Krškega in društvo avtoprevoznikov iz Maribora ustanovilo Zvezo združenj samostojnih obrtnikov Slovenije, ki je predhodnica današnje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Prostovoljno so se združili, da bi se njihov glas slišal dlje in glasneje. Cilj organizacije pa ostaja že pol stoletja enak – na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bi ti lažje živeli in delali. Jubilej bomo obeležili skoraj natanko na obletnico tega dogodka.

Slovesnost ob praznovanju visokega jubileja bo nadgradil izbor že 17. obrtnika leta in 27. podjetnika leta. Prestižni priznanji bosta prejela posameznika za svoje poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. OZS tudi na ta način skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtnikov in podjetnikov ter obenem spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov.

Nominiranci za Obrtnika leta 2019 so:

  • Aleksander Gorečan, Penzel, slikopleskarstvo, oblaganje tal in sten, Aleksander Gorečan s.p., Šenčur
  • Gorazd Kocbek, Gorazd Kocbek s.p., Sveti Jurij ob Ščavnici
  • Stanislav Smrkol, Gostilna in pizzeria Furman, Stanislav Smrkol s.p., Lukovica

Nominiranci za Podjetnika leta 2019 so:

  • Helena Krevh Zorec, NEONART svetlobni in reklamni napisi Krevh d.o.o., Maribor
  • Iztok Stanonik, POLYCOM predelava plastičnih mas in orodjarstvo Škofja Loka d.o.o., Škofja Loka
  • Peter Podlunšek, MEDICOP - specialna oprema d.o.o., Murska Sobota

Na dogodku bomo nagradili tudi najstarejšega obrtnika leta in podelili mojstrske diplome 19. generaciji mojstric in mojstrov, ki so sinonim za strokovnost in odličnost. Od leta 2000, ko je OZS začela izvajati mojstrske izpite, do danes je mojstrski naziv pridobilo skoraj 3000 mojstric in mojstrov.

Fotografije nominirancev najdete na povezavi: https://www.dropbox.com/sh/tj1qmmjnwmid150/AABNqxZ72qKPLfhlnlGVo3hQa?dl=0

 

Nominiranci za Obrtnika leta 2019

 

ALEKSANDER GOREČAN

Penzel, Aleksander Gorečan, s. p., Šenčur

Aleksander Gorečan, izkušen slikopleskar, od leta 2009 vodi podjetje, v katerem opravljajo vse storitve s področja slikopleskarstva in vgradnje štukatur, še posebej pa se posvečajo dekorativnim tehnikam. Pravi, da je dekorativa kot začimba – biti jo mora ravno prav. Sodobni materiali namreč omogočajo izdelavo najrazličnejših dekorativnih učinkov, s katerimi je mogoče prostoru z ustvarjanjem vtisa teksture kamna, usnja, kovine, platna, lesa ali neba vdihniti prefinjeno eleganco ali pa domačnost in toplino.

V desetih letih so si ustvarili ugled in stalne stranke, ki cenijo korekten odnos in kakovost opravljenega dela. Prednost manjšega podjetja, kot je Aleksandrovo, je prav v popolni prilagodljivosti strankam. Vsaki posebej se posvetijo, poslušajo njene želje, ji svetujejo in pripravijo vzorce, rezultat pa je unikatna dekorativna poslikava v poslovnem prostoru ali stanovanju in zadovoljna stranka.

Da je sama belina na zidovih pusta, je prepričan tudi Aleksandrov sin Peter, ki se počasi pripravlja tudi na vodenje podjetja v prihodnosti. Aleksander, ki ne skriva zadovoljstva, da se je sin odločil za domačo dejavnost, želi prenesti dejavnost na sina čim prej, kljub temu, da njemu samemu še ne zmanjkuje idej. Ob svojem delu najde čas tudi za aktivno delo v upravnem odboru sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri OZS, poleg tega pa je bil tudi pobudnik za ustanovitev sekcije slikopleskarjev na območju OOZ Kranj.

GORAZD KOCBEK

Oljarna Kocbek, Gorazd Kocbek, s. p., Sveti Jurij ob Ščavnici

Gorazd Kocbek vodi oljarno, katere začetki segajo v leto 1929, ko je Alojz Kocbek kupil posestvo in se začel ukvarjati z mlinarstvom in kasneje še z oljarstvom. Svoje znanje in izkušnje je Alojz prenašal na sina Antona, ta pa na Gorazda, ki nadaljuje tradicijo svojega deda in očeta. Še vedno uporabljajo enak mlin kot  leta 1929 in še vedno obdelujejo olje na isti način kot takrat. Gorazd čuti veliko spoštovanje in globoko hvaležnost do tega znanja, ki se prenaša iz roda v rod, zato še naprej razvija znamko Kocbek kot v prihodnost zazrto podjetje, v tesni povezavi s preteklostjo. Spoznal je tudi, da v 21. stoletju bučno olje sodi med luksuzne izdelke, na gurmanske krožnike in v čokolado, ne le na solato.

Tradicija, znanje, izkušnje in zahteve trga so vzrok, da danes lahko nudijo najbolj čista in naravna olja iz izbranih semen, ki so dozorela na poljih še neokrnjene narave. Trgu ponujajo bučno olje, ki je narejeno izključno iz slovenske surovine po stari tradicionalni metodi. Leta 1994 je oljarna Kocbek kot prva začela bučna semena predelovati s hladnim stiskanjem. Pri tem se semena ne obdelujejo, temveč se olje iztisne neposredno iz semen, ki je popolnoma naravno in po vonju, barvi in okusu skoraj identično semenu.

Izdelki Oljarne Kocbek, niso poznani in cenjeni le doma, ampak med drugim tudi v ZDA, Rusiji, na Tajvanu, Japonskem, Kitajskem, v  Združenih Arabskih Emiratih in drugih deželah kamor izvažajo svoje olje. Vse od domačih kuhinj, do restavracij z Michelinovimi zvezdicami, najdete pa ga tudi v restavraciji At.mosphere v Dubaju, ki je v 122. nadstropju stavbe Burj Kalifa najvišja restavracija na svetu.

STANISLAV SMRKOL

Gostilna in pizzeria Furman, Smrkol Stanislav, s. p., Lukovica

Stanislav Smrkol je obrtnik postal že z rosnimi dvajsetimi leti. Izdeloval je drobne kovinske predmete, večinoma za južni trg. Ko so se na začetku devetdesetih poslovne poti z jugom skoraj pretrgale, se je podal v gostinske vode. Tako je nastala gostilna Furman, ki bo decembra letos stara že 30 let.

Gostilna je lep primer stare furmanske gostilne v stavbi iz Napoleonovih časov, ko so svojevrsten ritem življenju v Črnem grabnu dajali furmani in rokovnjači. Na stare čase spominjajo zgodovinski predmeti, ki jih hranijo v gostilni in obnovljenimi starimi oboki dajejo gostilni poseben čar.

Gostilna Furman je del blagovne znamke Zakladi Črnega grabna. Znana je po kakovostni domači hrani, za katero sestavine dobijo na bližnjih kmetijah, jedeh iz furmanske ponve, rokovnjaškem golažu in domačem pivu Rokovnjač, gostje pa imajo radi tudi njihove pice velikanke. Ob različnih priložnostih gostom pripravijo tudi posebno ponudbo in zagotovijo živo glasbo, če želijo, pa jih povežejo tudi s turističnim vodnikom, ki jim predstavi tudi znamenitosti Lukovice in njene okolice.

Stanislav Smrkol ob pomoči žene in delovnega kolektiva petih zaposlenih gostilno vodi zelo uspešno. Trudijo se, da gostje gostilno zapuščajo zadovoljni, in si želijo, da bi gostilna Furman ohranila svoj tradicionalni slog, kateremu dodajajo pridih modernega.

Stanislav Smrkol je dejaven v OOZ Domžale, poleg tega pa v lokalnem okolju pomaga različnim društvom in sodeluje pri ohranjanju kulturne dediščine ter pri razvoju domačega kraja in občine.

Nominiranci za Podjetnika leta 2019

IZTOK STANONIK

POLYCOM Škofja Loka, d. o. o., Poljane nad Škofjo Loko

Predsednik uprave podjetja Polycom Škofja Loka Iztok Stanonik sam zase pravi, da je podjetnik od mladih nog. Odlikujejo ga iznajdljivost, vztrajnost, pogum in delavnost. Rad potuje, odkriva neznano in se veseli življenja, poleg tega pa je velik optimist, sodelavci mu zaupajo in pravijo, da je podjetniški genij.

V podjetju Polycom Škofja Loka, solastnika sta z bratom Igorjem, je trenutno zaposlenih 280 ljudi. Vsako leto uspejo pridobiti dva do tri zahtevne nove kupce, predvsem s področja avtomobilske industrije. Danes so izdelki iz Polycoma v avtomobilskih lučeh, motorjih za brisalce, sistemih v vratih za odpiranje stekel, v sistemih za premikanje sedežev, odpiranje vrat, ročne zavore in še kje, v celoti pa so razvili tudi sistem za odpiranje prtljažnih vrat iz notranjosti avtomobila. Večino svojih izdelkov prodajo na zahteven evropski trg avtomobilske ter elektro in elektronske industrije, izvažajo pa jih tudi v države Severne, Srednje in Južne Amerike ter Azije. Že vrsto let sodelujejo s številnimi slovenskimi in mednarodnimi podjetji, z nekaterimi od njih tudi več kot 20 let, kar je dokaz, da so zaupanja vreden partner.

Pomemben element njihove ponudbe predstavlja proizvodnja polimernih izdelkov, ki jih razvijejo od zasnove do proizvodnje. Inovativna tehnologija, pametna avtomatizacija, edinstven razvoj procesa ter fleksibilna logistika jim omogoča realizacijo velikoserijske proizvodnje in s tem zagotavljanje dobave velikih naročil.

HELENA KREVH ZOREC

NEONART svetlobni in reklamni napisi Krevh, d. o. o., Maribor

Helena Krevh Zorec skupaj z možem Stankom vodi podjetje Neonart, ki se je razvilo iz obrtne delavnice, ki jo je leta 1967 ustanovil njen oče Viktor Krevh. V petdesetih letih podjetniške poti, prenosa znanj, izkušenj in vrednot z generacije na generacijo so v Neonartu prešli skozi vse faze podjetništva. Od skromnih začetkov, velikih prilagajanj v času krize, do sprememb v načinu oglaševanja pri nas in izdelovanja reklam, do preobrazbe podjetja v napredno tehnološko avtomatizirano proizvodnjo z zaposlenimi z veliko znanja in izkušenj v reklamni industriji. Družinsko podjetje Neonart je postalo znano ime, blagovna znamka za visoko kakovostne reklamne napise sodobne in napredne izvedbe in eno največjih podjetij s to dejavnostjo v Sloveniji.

S strastjo do dela in odgovornostjo do strank, partnerjev in zaposlenih so ustvarili stotine reklamnih napisov v Sloveniji in tujini. To jim daje samozavest, da kupcem s svojo lastno proizvodnjo, vrhunsko strojno tehnologijo in skupino visoko usposobljenih in izkušenih sodelavcev izdelujejo izdelke, ki v vseh pogledih presegajo njihova pričakovanja. Ponosni so, da so stalni dobavitelj svetlobnih in reklamnih napisov pomembnih slovenskih in tujih podjetij, in verjamejo, da je celovita ponudba v izdelavi reklamnih napisov ključ do uspeha.

 

PETER PODLUNŠEK

MEDICOP – specialna oprema d.o.o., Murska Sobota

 

Letošnje leto je podjetje Medicop prelomno zaznamovalo s selitvijo v nove poslovne in proizvodne prostore. Generalni direktor Peter Podlunšek je julija 2018 smelo zastavil načrte in vztrajno zasledovanje cilja se je obrestovalo, saj so največjo celovito investicijo v zgodovini podjetja uspešno zaključili v pičlih dvanajstih mesecih. Sodobna zasnova in organiziranost vsebinskih sklopov v objektu sta izraz njihove poslovne filozofije, omogočata boljše pogoje dela in spodbujata rast podjetja. Kreativno okolje se odraža v zadovoljstvu sodelavcev, poslovnih partnerjev in tudi kakovosti končnih produktov.

Vizija podjetja Medicop je ustvarjati izjemne rešitve na področju medicinske opreme in specializiranih vozil, ki rešujejo življenja. Lastni razvojni center zagotavlja neodvisen razvoj tehničnih izboljšav in novosti ter tako že več kot 40 let doseganje visokih standardov specifičnih potreb njihovih kupcev na več kot 60. trgih širom sveta. Skrbno izbrane vrednote podjetja so njihovo glavno vodilo: stremijo h kakovosti, pri varnosti izdelkov ne pristajajo na kompromise, zanesljivost je ključ do zaupanja kupcev, ustvarjanje gibanja pa poslanstvo, ki se ne odraža le v produktih, ampak je usmerjeno k učinkovitosti delovnih procesov in k doseganju višjih ciljev nagovarja tudi zaposlene.

Peter Podlunšek je vodenje podjetja Medicop prevzel leta 2012. Njegov svetovljanski duh in odprtost uma sta odsev strasti do letenja, ki ne pozna geografskih meja ter se povzpne nad lokalne miselne vzorce. Danes uspešno nadgrajuje pot svojih staršev, Zdenke in Aleksandra Podlunška, ki se je začela z veliko poguma in neomajne volje. Ničesar nista vedela o medicinskih napravah, a sta z vizionarskim duhom in izjemnim smislom za razvojne ideje postavila neomajne temelje. In to je bil šele začetek.

 

Preberite tudi:

Pišite nam