Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Decent work for all

Dostojno delo za vse – Decent work for all

S projektom si prizadevamo predvsem dvigniti ozaveščenost o dostojnem delu v strokovni in splošni javnosti in med deležniki na trgu dela.

Uspešno smo izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji

Nove priložnosti za delodajalce in brezposelne

V začetku oktobra smo izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji in s tem odprli vrata v svet novih priložnosti za brezposelne in delodajalce. Koncept Dneva za dvojnika smo lahko v preteklosti sicer že spoznali v drugih državah po svetu, a vendar gre za prvi tovrstni dogodek pri nas. Odvil se je 7. in 8. oktobra, njegov začetek pa sovpada s svetovnim dnevom dostojnega dela.

 

Dan za dvojnika se je odvil v okviru projekta Dostojno delo za vse, ki širšo javnost ozavešča o standardih dostojnega dela in predstavlja odlično priložnost tako za brezposelne kot za delodajalce. Vodilni partner projekta je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, ki projekt vodi v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, IRDO Inštitutom za razvoj družbene odgovornosti in norveškim zavodom za zaposlovanje NAV. Sofinancira ga Norveška (82,1 %) preko Innovation Norway v okviru Norway Grants 2014-2020,  program Socialni dialog — Dostojno delo.

 

dvojnik

Danijel Lamperger, direktor Obrtno-podjetniške zbornice in njegova dvojnica Neža Čop

 

 

S pravo predstavo o poklicu do pravih kariernih odločitev!

 

Dan za dvojnika je dan, ko brezposelni dobi priložnost, da postane dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želi opravljati, ali v podjetju, ki ga želi spoznati. Kot pravi vodja projekta Dostojno delo za vse, Sabrina Urnaut, lahko brezposelni s pomočjo dogodka preverijo, ali imajo pravo predstavo o želenem delovnem mestu. Hkrati lahko ob Dnevu za dvojnika delodajalci spoznajo nove potencialne kandidate za zaposlitev.

 

Slovenski delodajalci so ob prvem tovrstnem dogodku s svojim odzivom dokazali, da je družbena odgovornost zanje visoko na prednostni lestvici. Tako se je za sodelovanje odločilo kar 7 podjetij:

 

Agrokovina, Begunje, d. o. o.,

Frizerstvo Brigita Ptuj, Pušnik Brigita s. p.,

Avtomojster d. o. o., trgovina in storitve Ljubljana,

Tiskarna knjigoveznica Radovljica, d. o. o.,

Bizjan orodjarstvo d.o.o, Dobrova,

Obrtno - podjetniška zbornica Slovenije in

Zavod RS za zaposlovanje.

 

Sodelujoča podjetja so dvojnikom zagotovila mentorje, ki so bili brezposelnim med dogodkom v oporo, poleg tega so jim predstavili delovno mesto in delovanje samega podjetja.

 

Dvojnika sta na svojem delovnem mestu sprejela tudi Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Mitja Bobnar, generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje. Ta je ob dogodku povedal, da živimo v času, ko delodajalci težko dobijo sodelavce za delo v podjetju, zato se trudijo sodelovati predvsem s podjetji, ki so pri svojem poslovanju družbeno odgovorna: “Pozitiven sloves podjetij, ki delujejo družbeno odgovorno in skrbijo za svoje delavce, pripomore k temu, da ta lažje pridobijo zaposlene in te tudi obdržijo. Kot Zavod RS za zaposlovanje si seveda želimo, da se zadeve odvijajo točno v tej smeri.”

 

bobnar

Mitja Bobnar, generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje

 

Z odzivom na dogodek je zadovoljen tudi generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Danijel Lamperger, ki dodaja: “Na zbornici se ves čas zavzemamo za dostojno delo in dostojne plače za dostojno življenje. Z veseljem smo sodelovali pri dogodku Dan za dvojnika in s tem brezposelni osebi poskušali približati in orisati delovno mesto direktorja. Odzivi podjetij in naših članov so bili zelo pozitivni, zato verjamem, da ima dogodek pred seboj svetlo prihodnost.”

 

dl

Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

 

S pravo predstavo o poklicu do pravih kariernih odločitev

 

Čeprav je bil za slovenska podjetja Dan za dvojnika prva tovrstna izkušnja, se je ta izkazala kot učinkovita pri premagovanju dvojnih predstav o delodajalcih in brezposelnih. Maja Rigač, predstavnica projekta z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, pojasnjuje, da brezposelne osebe kot dvojniki zaposlenih lahko podrobneje spoznajo klimo v podjetju in lastne interese, podjetja pa tako poskrbijo za lastno družbeno odgovornost, promocijo in nenazadnje pridobijo povratno informacijo o delovanju podjetja s strani brezposelne osebe. “Med podjetjem in brezposelnim se lahko s pomočjo takega dogodka vzpostavi nova vez, odnos med delodajalci in iskalci zaposlitve pa postane bolj odprt, dodaja Maja Rigač.

 

Kot je povedal eden izmed dvojnikov, se je dogodek izkazal kot poučen in je udeležencem omogočil, da delodajalce spoznajo tudi z drugega zornega kota: “Izkušnja je bila dobra. Mentor je bil zanimiv, komunikativen in mi je bil v pomoč pri tem, da se na delovnem mestu nisem lovil. Udeležbo na dogodku bi priporočil vsakemu, ki išče novo zaposlitev, saj na ta način lahko posameznik spozna delo, s tem pa tudi ekipo na delovnem mestu, ekipa pa uspe spoznati njega.”

 

tr

Tiskarna in knjigoveznica Radovljica d.o.o.

 

pušnik

Frizerstvo Brigita Pušnik s.p., Ptuj

 

avtomojster

Eslami Mahyar, dvojnik v podjetju Avtomojster d. o. o.

 

Z Dnevom za dvojnika tako s skupnimi močmi zagotavljamo nove priložnosti za delodajalce in brezposelne ter prispevamo k družbeni odgovornosti in pravim kariernim odločitvam.

 

NOVA PRILOŽNOST V FEBRUARJU 2022

 

Bi se radi tudi sami preizkusili v vlogi ambasadorja Dneva za dvojnika ali pa želite postati dvojnik za en dan? Kmalu vas čaka nova priložnost, saj bomo drugi Dan za dvojnika izvedli že v februarju 2022. S sodelovanjem v projektu lahko tudi vi prispevate k ozaveščanju širše javnosti o standardih dostojnega dela in izkoristite nove priložnosti.


 

Prvi Dan za dvojnika v Sloveniji

V začetku oktobra bomo v okviru projekta Dostojno delo v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji. Dogodek bo potekal 7. in 8. oktobra, njegov pričetek pa sovpada s svetovnim dnevom dostojnega dela.

Dan za dvojnika je dan, ki ga brezposelni preživi kot dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želi opravljati, ali v podjetju, kjer se želi zaposliti. To pomeni, da brezposelni spremlja potek dela v podjetju, spoznava zahteve delovnega mesta in s tem preveri ustreznost svojih predstav o želeni zaposlitvi. 

Z Dnevom za dvojnika skupaj zagotavljamo nove priložnosti za brezposelne in delodajalce ter prispevamo k večji družbeni odgovornosti. Dan za dvojnika namreč ni pomemben samo za brezposelnega, ki pridobi realno izkušnjo, kako poteka delo na določenem delovnem mestu. Podobno je lahko pozitivna izkušnja za delodajalca in zaposlene v podjetju, ki spoznajo nove ljudi in postanejo bolj odprti do brezposelnih.  

 

Dvojnika na svojem delovnem mestu bosta sprejela tudi:

· Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in

· Mitja Bobnar, generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje

 

Projektni partner je tudi IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti.

 

V prvem Dnevu za dvojnika bodo sodelovali naslednji delodajalci - naši člani:

· Agrokovina d.o.o., Begunje,

· Bizjan orodjarstvo d.o.o, Dobrova,

· Frizerstvo Brigita, Brigita Pušnik s.p., Ptuj,

· Avtomojster d.o.o., Ljubljana,

· Tiskarna knjigoveznica Radovljica d.o.o.

 

Podjetja bodo zagotovila mentorje, ki bodo dvojnikom predstavili delovno mesto in podjetje. Brezposelne, ki bodo ta dan dobili priložnost za vlogo dvojnika v omenjenih podjetjih, so izbrali na Zavodu, s sodelovanjem Območnih služb Ljubljana, Kranj in Ptuj.

Letak dan za dvojnika

Letak dostojno delo

_______________________________________________________________________________________________

K sodelovanju vabimo vse delodajalce, ki želijo biti vključeni pri aktivnosti Dan za dvojnika. Za več informacij kontaktirajte vodjo projekta pri OZS, mag. Majo Rigač, na e-naslov: maja.rigac@ozs.si ali telefon: 01 58 30 807. Prosimo, da vašo pripravljenost za sodelovanje sporočite do ponedeljka, 12.7.2021.

Ključne aktivnosti projekta:

· Dan za dvojnika: je dan, ki ga brezposelna, težje zaposljiva oseba preživi kot dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki si ga želi opravljati ali v podjetju, kjer se želi zaposliti. Brezposelna oseba je tako »dvojnik« zaposlenega – mentorja, katerega določi delodajalec in mu ves dan sledi in ga spremlja pri delu. Brezposelna oseba opazuje potek dela v podjetju, spozna zahteve delovnega mesta, začuti klimo v podjetju. Na ta način lahko preveri ustreznost lastnih predstav o zaposlitvi, ki si jo želi, preveri svoje kompetence za tako delovno mesto in pridobi realno izkušnjo o poteku delovnega dne v podjetju. Delodajalec in zaposleni v podjetju spoznajo osebo, njene prednosti in na ta način postanejo bolj sprejemljivi in odprti do brezposelnih iz ranljivih skupin.

 

· Treningi za usposabljanje na temo dostojnega dela: za delodajalce in javne uslužbence bomo pripravili treninge na temo dostojnega dela, z namenom promocije dostojnega dela, ozaveščanja o vidikih dostojnega dela in kot podpora zagotavljanju dostojnega dela.

 

· Zaključna konferenca na temo dostojnega dela: je namenjena predstavitvi rezultatov projekta ter izvedbi strokovnih predavanj na temo dostojnega dela.

 

ZAKAJ SODELOVATI NA DNEVU ZA DVOJNIKA?

Prednosti za delodajalca:

- Promocija delodajalca v različnih medijih, kot del obširne medijske kampanje.

- Izpostavitev delodajalca kot družbeno odgovornega delodajalca, ki prispeva k promociji dostojnega dela v Sloveniji.

- Sodelovanje v prvi izvedbi Dneva za dvojnika in možnost pridobitve naziva »Ambasador Dneva za dvojnika« v naslednjih izvedbah te akcije.

- Možnost predstavitve delodajalca na zaključni konferenci projekta Dostojno delo za vse.

- Možnost prejema zanimive povratne informacije zunanjega opazovalca o tem, kako vidi njihove delo in podjetje.

 

Prednosti za »dvojnika«:

- Izkušnja dela v poklicu, ki si ga želi opravljati.

- Možnost spoznati, kako poteka celoten delovni proces in delovni dan v podjetju.

- Večja možnost ponovne integracije na trg dela.

- Možnost predstavitve svojega interesa, znanja in izkušenj.

- Možnost prejema povratne informacije o tem, kako ga vidi mentor.

 

Dan za dvojnika bo izveden v terminu od 4. do 8. oktobra 2021.

 

Cilji projekta

Izvedene bodo naslednje projektne aktivnosti z namenom doseganja zastavljenih ciljev:

 • Prenos in uporaba znanj in dobrih praks iz Norveške.
 • Priprava koncepta Dan za dvojnika (Duo day) kot podpora zaposlovanju dolgotrajno brezposelnih in dve izvedeni aktivnosti v praksi.
 • Priprava in izvedba vsebine usposabljanj o dostojnem delu.
 • Izdelava promocijskega materiala in izdelkov za ozaveščanje o dostojnem delu v Sloveniji.
 • Organizacija usposabljanja o dostojnem delu za 250 javnih uslužbencev in 250 delodajalcev.
 • Organizacija konference za ozaveščanje o dostojnem delu.
 • Načrtovanje in vodenje medijskih kampanj za spodbujanje dostojnega dela v Sloveniji.
   

Pričakovani rezultati

 • Usposobljeni javni uslužbenci in delodajalci za zagotavljanje pogojev dostojnega dela.
 • Okrepljeno sodelovanje med vključenimi socialnimi partnerji, deležniki in drugimi udeleženci projekta. 
 • Uvedba in uveljavitev koncepta Dan za dvojnika.
 • Izboljšana ozaveščenost o dostojnem delu med najširšim prebivalstvom (splošna javnost).
   

Ciljna skupina projekta

 • Delodajalci,
 • javni uslužbenci,
 • brezposelni,
 • socialni partnerji,
 • odločevalci,
 • nevladne organizacije in
 • splošna javnost.
   

Trajanje projekta

Od 1. 3. 2020 do 31. 8. 2022.
 

Projektni partnerji


logo zavod     logotip ozs       logotip irdo   logotip nav

 

Vrednost in financiranje projekta

Projekt je vreden 105.070,00 EUR.  Financiranje zagotavlja EEA and Norway Grants preko Innovation Norway v višini 82,1 %. 

     innovation norway     

Kontaktna oseba 

Vodja projekta: Sabrina Urnaut, sabrina.urnaut@ess.gov.si

Vodja projekta pri OZS: Maja Rigač, maja.rigac@ozs.si 

 

Decent work for all

The purpose of the project is raising awareness on decent work issues in expert and general public as well as among labour market stakeholders.

Project objectives

In order to achieve project objectives, the following project activities will be carried out:

 • Transfer and implementation of expertise and good practices from Norway.
 • Development of the Duo day concept to support employment of the long-term unemployed and two executions of Duo day.
 • Preparation of decent work trainings.
 • Organisation of decent work trainings for civil servants and employers to help ensure decent work conditions.
 • Planning and implementation of media campaigns for promotion of decent work in Slovenia.
 • Organisation of final conference on decent work. 
 • Provision of promotional and awareness-raising material on decent work in Slovenia. 
   

Expected outcomes

 • Empowered civil servants and employers for ensuring decent work conditions.
 • Enhanced cooperation between social partners, stakeholders and other entities taking part in the project. 
 • Raised public awareness on decent work issues.
 • Implementation of Duo day concept.
   

Target group of the project

 • Employers,
 • civil servants,
 • unemployed,
 • social partners,
 • decision makers,
 • NGOs and  
 • general public. 
   

Project duration

From 1 March 2020 to 31 August 2022.
 

Project partners


logo zavod  logotip ozs a       logotip irdo a   logotip nav a

 

Budget and funding of the project

Budget of the project is 105.070,00 EUR. 

Project is financed by EEA and Norway Grants, operated by Innovation Norway. 

 

    innovation norway

 

Contact person 

Project leader: Sabrina Urnaut, sabrina.urnaut@ess.gov.si

Project leader (OZS): Maja Rigač, maja.rigac@ozs.si

Pišite nam