Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

FutureSkills4Trainers

https://www.ozs.si/datoteke/ozs/javna%20pooblastila/Alma%20Ceman/slika.png

Projekt FutureSkills4Trainers je projekt v okviru programa Erasmus +, ki je združil 6 partnerjev z dolgoletnimi izkušnjami iz 4 različnih držav: Avstrije, Nemčije, Italije in Slovenije. Vlogo vodilnega partnerja v projektu je prevzela Obrtna zbornica za München in Zgornjo Bavarsko.

 

Dualni sistem izobraževanja, ki je kombinacija teorije in prakse, kjer dijaki teoretično znanje pridobivajo v šolah, praktično pa neposredno pri delodajalcih je pereč problem tako v Sloveniji, kot tudi v drugih evropskih državah.    Pri dualnem izobraževalnem sistemu gre za srednje poklicno izobraževanje, kjer učenci med šolanjem pridobivajo izkušnje pri izbranem delodajalcu, s katerim podpišejo učno pogodbo in s tem pridobijo status vajenca ter si tako zagotovijo vpis v poklicno šolo brez obveznega opravljanja pripravništva. Vajeništvo ima velik vpliv na  zaposlovanje mladih, saj dijaki tekom vajeništva pridobivajo dragocene delovne izkušnje, ki so še kako pomembne pri iskanju prve zaposlitve.

Zaradi pomanjkanja interesa mladih za obrtne poklice mala in srednje velika podjetja vedno težje dobijo ustrezne vajence. V današnjih časih jih je veliko iz marginaliziranih skupin, npr. begunci, mladi z učnimi težavami, mladi, ki so zapustili šolo in drugi socialno izključeni. Namen tega projekta je tudi te skupine mladih navdušiti nad tovrstno obliko izobraževanja. Ker pa to zahteva določene spretnosti in znanja izobraževalcev: inštruktorjev, učiteljev poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter mentorjev v podjetjih, bomo v okviru projekta le-tem tudi ponudili priložnost za pridobitev teh potrebnih znanj, veščin in kompetenc. Torej socialno izključeni mladi bodo imeli priložnost, da uspešno opravijo vajeništvo, podjetja za usposabljanje pa možnost, da izkoristijo prednosti kvalificiranih vajencev, ki jih bodo usposabljali.

Tekom projekta bomo razvili in izvedli tečaj kombiniranega učenja za nadaljnje usposabljanje učiteljev/mentorjev poklicnega izobraževanja in usposabljanja v dualnem izobraževanju v Sloveniji in državah projektnih partnerjev. Vsebine bodo razvite v digitalnih formatih (video, pdf, avdio itd.) in bodo na voljo tudi na spletu. Poleg razvoja in izvajanja kombiniranega učnega tečaja, projekt stremi k spodbujanju digitalnih veščin in kompetenc trenerjev v dualnem izobraževanju in tutorjev v podjetjih in usposobljenost mentorjev oz. voditeljev za boljše vključevanje migrantov in drugih prikrajšanih mladih v vajeništvo.

 

Kontaktni podatki:

Ana Dragičević, +386 1 5830828, ana.dragicevic@ozs.si

Jana Franetič, +386 1 5830525, jana.franetic@ozs.si

 

Mednarodni projekt FutureSkills4Trainers sofinancira program EU Erasmus +, kjer je celotna vrednost projekta, ki se bo izvajal od oktobra 2022 do oktobra 2024, 250.000 EUR.  

 

Več o rezultatih projekta FutureSkills4Trainers najdete na spletni strani projekta.

 

____________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Pišite nam