Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
BAVARSKA

Potenciala za sodelovanje z Bavarsko je še zelo veliko

20. 06. 2024
Avtor: Anton Šijanec
BAVARSKA

V Münchnu poteka poslovno-investicijski kongres Invest&Connect Slovenian Business Pitch: Germany Experiences Slovenia. O priložnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja so se ob tej priložnosti poleg predstavnikov številnih naših podjetij pogovarjali tudi najvišji predstavniki našega gospodarskega ministrstva in vlade, s kolegi na bavarskem pa ima tradicionalno dobre odnose tudi naša stanovska organizacija, ki je že vrsto let partnersko povezana z njihovo obrtno zbornico.

Povezovanje vrhunskega športa, gospodarstva, znanosti in turizma

Poslovno-investicijski kongres v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, Nogometne zveze Slovenije ter ob podpori Slovenske turistične organizacije, Veleposlaništva Republike Slovenije v Nemčiji, Generalnega konzulata Republike Slovenije v Münchnu in Slovensko-nemške gospodarske zbornice velja za eno največjih slovensko-nemških poslovnih konferenc v zadnjem času. Povezal je vrhunski šport, posel, znanost in turizem ter okrepil sodelovanje med slovenskimi in nemškimi partnerji. Na njem so nove gospodarske in poslovne priložnosti na obeh tržiščih vzpostavljali predstavniki preko 150 slovenskih in nemških podjetij, gospodarskih združenj ter institucij.

Minister Han je ob odprtju kongresa izrazil zadovoljstvo nad številčno udeležbo: »Ta dokazuje, da obstaja velik interes za poglabljanje poslovnih vezi z Bavarsko. Hkrati pa tudi, da šport združuje. In športni dogodki, kot je Evro 2024 predstavljajo odlično priložnost za športno, turistično in gospodarsko promocijo ter za krepitev vsestranskega sodelovanja.« Gospodarsko sodelovanje z Bavarsko je tradicionalno odlično: »Bavarska sodi med naše največje in najpomembnejše zunanje trgovinske partnerice. Uspeli smo stkati močne, trdne vezi. Cenimo njeno industrijsko tradicijo kot tudi prodornost pri najzahtevnejših visokotehnoloških inovacijah in razvoju. V marsičem nam je Bavarska zgled,« je poudaril Han. Glede nadaljnjega poglabljanja medsebojnega sodelovanja je dodal, da to sploh ni vprašanje: »Ključno je kako, na katerih področjih in kako hitro bomo sodelovali. Ter predvsem, da bomo v  teh zapletenih geostrateških razmerah hitro prepoznali neizkoriščene potenciale in se kot partnerji medsebojno podprli.«

Udeleženci kongresa so imeli priložnost prisluhniti panelom o uspešnih partnerstvih, priložnostih in izzivih slovensko-nemškega poslovnega sodelovanja, avtomobilski industriji kot paradnem konju sodelovanja med državama ter prihodnosti sodelovanja med gospodarstvoma na področjih visokih tehnologij in inovacij.

Za krepitev sodelovanja

Minister Han se ob robu kongresa srečal tudi s podpredsednikom vlade Bavarske in ministrom za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo Hubertom Aiwangerjem. V pogovorih sta se dotaknila 50. obletnice delovanja Stalne mešane bavarsko-slovenske komisije in prioritetnih področij gospodarskega sodelovanja, o katerih sta se dogovorili obe strani. Strinjala sta se, da je gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Bavarsko odlično in da je pomembno, da se še naprej intenzivno iščejo priložnosti za sodelovanje, še zlasti na področjih vesoljskih tehnologij, zelene in digitalne transformacije avtomobilske industrije ter start-up podjetij.

Minister Han je ministra Aiwangerja povabil k udeležbi Bavarske na mednarodnem obrtnem sejmu v Celju (MOS) prihodnje leto z željo, da bi bila Bavarska partnerica MOS 2025. Povabil pa ga je tudi k sodelovanju na enem najpomembnejših tehnoloških in startup dogodkov v Evropi – konferenco PODIM.

Z ministrom Aiwagnerjem sta izmenjala tudi stališča glede uvedbe proti-subvencijskih dajatev na uvoz električnih vozil s poreklom iz Kitajske, govorila pa sta tudi o krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko na področju ostalih novih tehnologij (biotehnologija, nanotehnologija, kvantne tehnologije), okoljskih tehnologij, digitalizacije in pametnih rešitev na področju industrije 4.0, blockchain in polprevodniške tehnologije, e-zdravja, krožnega gospodarstva, umetne inteligence, podatkovnega prostora, mobilnih storitev na področju transporta, logistike in živilske industrije.

Minister se je z delegacijo srečal tudi z vodstvom BMW Group in Slovencem Tomažem Starmanom, načrtovalcem in vodjo kakovosti dobavljenih kosov pri BMW. Na srečanju se je zavzel za vključevanje slovenskih podjetij v mrežo dobaviteljev BMW ter izmenjal informacije glede aktualnega dogajanja na področju evropske avtomobilske industrije in njene konkurenčnosti glede na kitajske proizvajalce avtomobilov.

Vrsta priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja

Nemčija in znotraj nje zvezna dežela Bavarska je za Slovenijo prioritetni trg, tako z vidika blagovne, storitvene, investicijske kot tudi turistične menjave. Slovenija in Bavarska sta obe močni gospodarstvi. Slovenija prepoznava priložnosti za poglobitev sodelovanja predvsem na področjih start-up podjetij in spodbujanja inovativnosti, vesoljskih tehnologij, zelene in digitalne transformacije avtomobilske industrije, vodikovih tehnologij ter turizma.

bavarska zastave 20062024

Gospodarski pomen Nemčije in Bavarske 

Nemčija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije. V letu 2023 je obseg blagovne menjave znašal 14,4 milijarde evrov. Po vrednosti tujih neposrednih naložb se Nemčija z 1,8 milijarde evrov uvršča na četrto mesto. V Sloveniji trenutno deluje 721 podjetij s poreklom kapitala iz Nemčije, v Nemčijo pa po podatkih baze slovenskih izvoznikov Sloexport izvaža 2546 slovenskih podjetij.

Bavarska je v letu 2023 med posameznimi nemškimi zveznimi deželami po obsegu blagovne menjave zasedala drugo mesto. Z Bavarsko je Slovenija ustvarila 20,2 odstotka celotne blagovne menjave z Nemčijo. Celotna blagovna menjava z Bavarsko je v letu 2023 znašala 2,8 milijarde evrov. Z Bavarsko smo v letu 2023 ustvarili za 1,7 milijarde evrov izvoza in 1,2 milijarde evrov uvoza, ustvarjen je bil zunanjetrgovinski presežek v višini skoraj 518 milijonov evrov. 

Jedro slovenskega izvoza na Bavarsko še naprej predstavljajo polizdelki in sestavni deli, zlasti za elektro, strojno in avtomobilsko industrijo, glavnina bavarskega izvoza v Slovenijo pa so končni izdelki, v prvi vrsti avtomobili in stroji. 

Turisti iz Nemčije so v letu 2023 predstavljali daleč najštevilčnejše tuje goste v Sloveniji. Slovenijo je lani obiskalo 700.810 gostov iz Nemčije (povečanje za tri odstotke), opravili pa so 1.894.039 prenočitev (povečanje za pet odstotkov). To predstavlja 16 odstotkov vseh tujih prenočitev pri nas.  

Podpora sodelovanju tudi s strani vlade

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je kot slavnostni govornik v Münchnu udeležil poslovno-investicijskega kongresa Invest and Connect: Slovenian Bussiness Pitch. Kongresa so se udeležili visoki predstavniki slovenske in nemške vlade ter več kot 100 slovenskih podjetij, kar potrjuje pomen bavarskega trga za Slovenijo.

Slovenija je na strani države prepoznala potencial, ki ga udeležba slovenske nogometne reprezentance na evropskem prvenstvu v nogometu (EURO 2024) prinaša na gospodarskem področju. Poslovno-investicijski kongres, ki je omogočil srečanje slovenskega in nemškega gospodarstva, so soorganizirali Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Javna agencija in Nogometna zveza Slovenije ob podpori Slovenske turistične organizacije, Veleposlaništva Republike Slovenije v Zvezni Republiki Nemčiji, Generalnega konzulata Republike Slovenije v Münchnu in Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v slavnostnem nagovoru poudaril izjemen pomen dolgoletnega sodelovanja z Bavarsko in skupne prihodnosti. "Bavarska je bila vedno ena izmed naših prvih zunanjepolitičnih in trgovskih partneric," je dejal in ob tem spomnil, da bomo prihodnje leto obeležili 50. obletnico Stalne mešane slovensko-bavarske komisije. "Potrebe po sodelovanju z Bavarsko se tudi zaradi nove geopolitične realnosti samo še povečujejo," je dodal premier ter ob tem omenil uvajanje novih tehnologij v avtomobilski industriji ter novih energentov na področju energetike kot dva primera prihodnjih potreb. "Verjamem, da Slovenija in Bavarska še nikoli nista bili tako povezani z vidika bodočih potreb, kot sta danes. Želim si, da bi to skupaj v največji meri izkoristili," je izpostavil.

V nadaljevanju nagovora je pozdravil pobudo za organizacijo poslovno-investicijskega kongresa: "Posebej vesel sem, da lahko prisostvujem dogodku, ki povezuje šport, gospodarstvo in politiko, da lahko izkoristimo priložnost, ki so nam jo odprli naši nogometaši s svojim trdim delom in odličnimi rezultati," in opozoril na pomembnost kongresa v luči sprememb, ki potekajo v Evropi: "Teme, ki bodo danes tukaj naslovljene, so plod nove geopolitične realnosti in tudi v osrčju debat v Bruslju. Na tem bo Evropa gradila svojo globalno konkurenčnost, brez katere ne moremo govoriti o državi socialne blaginje."

Zbrani so v nadaljevanju kongresa spregovorili o izzivih slovensko-nemškega gospodarskega sodelovanja, avtomobilski industriji kot paradnem konju sodelovanja med državama ter prihodnosti sodelovanja med gospodarstvoma na področjih visokih tehnologij in inovacij.

Premier dr. Golob je spomnil, da Slovenija pripravlja spremembe davčne zakonodaje, s katerimi želi priti naproti mlajšim strokovnjakom. "Želimo spodbujati pretočnost mlajših strokovnjakov, ki bodo po vrnitvi iz tujine v Slovenijo deležni davčnih spodbud. Želimo pospešiti pretok strokovnjakov, ki so s svojim znanjem nosilci celotnega razvoja," je sklenil predsednik vlade dr. Robert Golob.

Nagovor predsednika Vlade RS >>>

 

 

 

Vir: MGTŠ in VRS